Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: Estrusni ciklus kod krava

Estrusni ciklus kod krava 22 jun 2011 19:53 #1195

  • ševo
  • ševo's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Administrator
  • Poruka: 338
  • Primljeno zahvalnica: 35
  • Karma: 12
Kod krava i junica polni ciklus traje 19-21 dan(sa varijacijama od 17—da 24 dana). Ukoliko je dužina ciklusa kraća od 16 dana ili traje u intervalu od 25-34 dana, tada se smatra da su u pitanju patološka stanja.

Primarne faze ciklusa krave su:
- proestrus,traje 3 dana (javlja se od 18. do 20 dana ciklusa);
- estrus od 18-36 časova (1.do 2. dana ciklusa);
- postestrus, traje 3 dana (javlja se od 3. Do 5. dana ciklusa;
- diestrus, 13 dana, (6. do 17. dana ciklusa);

Faza diestrus (anestrus), predstavlja pauzu između postestrusa i proestrusa. Ukoliko posle parenja ili osemenjavanja ne dođe do graviditeta ciklus se ponavlja za 3 nedelje.
Najvažnija faza polnog ciklusa je estrus,koja se manifestuje polnim žarom,gonjenjem ili vođenjem krave. Javlja se 3-4 nedelje posle teljenja a znaci kojim se manifestuje ova pojava su: rikanje, skakanje na druge krave,estralno čista i rastegljiva sluz iz vagine,nemir,smanjeno uzimanje hrane,smanjenje mleka. Uporedo sa pojavom estrusa,sinhronizovano traje i proces ovulacije na jajniku i shodno tome kravu i druge ženke domaćih životinja mogućno je oploditi samo u fazi estrusa.
Kod krava, ovulacija se javlja od 0 do 16 časova (prosečno od 7-9 čaasova) posle završetka estrusa, tj. po prestanku spoljnih simptoma estrusa.Ovulacija kod krava se javlja u 85% slučajeva noću ili uveče.Po pravilu dešava se monoovulacija, ređe dve i više ovulacija,i ovaj proces prati jajnički ciklus koji se kod krava odvija u četiri faze.
Najtipičniji znak za estrus krave je skakanje na druge krave. Pri tome su češće u estrusu krave koje stoje (90%) nego koje skaču (79%).
Estrus traje 1-30 časova, a najčešće (10-24časa),Ovulacija u krava traje najčešće 11-12 časova po prestanku simptoma polnog žara (sa varijacijama od 7-14 časova). Estrus kod krava i junica počinje u jutarnjim satima,počev od 3 sata pa nadalje i zastupljenost je u preko 70%. Estrus se ispoljava u večernjim satima Na pojavu estrusa utiču i drugi faktori sredine kao: muža, hranjenje, čišćenje, temperatura objekta, osvetljenje prostora, prisustvo i grupisanost životinja. Osim pomenutuh faktora na na estrus krava utiču takođe i stresogeni činioci, fizikalni stresori (visoka temperatura i hladnoća), emotivne promene(nova sredina,udaljenje iz stada, preterivanje grla uzimanje teleta i dr.) bioekološki faktori klima, ishrana, držanje, psihološka opterećenja i traume,promene u načinu držanja i ishrane, preterivanje grla i sl.

Autor: Dragoljub Krajnović, dipl.inž.
PSS Padinska Skela
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box