Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: Toksoplazmoza

Toksoplazmoza 21 dec 2010 14:53 #181

  • Palvet
  • Palvet's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Expert Boarder
  • Poruka: 130
  • Primljeno zahvalnica: 5
  • Karma: 15
Nije retko da se ljudi koji za ljubimca imaju macu oslone na njenu inteligenciju , a zanemare osnovne postulate higijene vezane za držanje ljubimca u stanu. Čest je slučaj da vlasnici zbog nedostatka novca ili neupućenosti ne obezbede maci mesto – toalet za vršenje nužde. Mace, kao inteligentna bića, posle nekoliko „opomena“ shvate da je pogrešno piškiti i kakiti svuda po stanu i, ako je stan u prizemlju, počnu da izlaze napolje i da tamo vrše nuždu. Ukoliko im je to onemogućeno, najčešće, vrše nuždu, po ugledu na vlasnike, u njihovom toaletu gde,uz njihovo „dopuštenje“ izaberu lavabo, kadu i sl., a vlasnik, kasnije, počisti nered za njima.
Iz želje da nam ljubimac bude zdraviji i otporniji na bolesti, čest je slučaj da vlasnici maca hrane ove divne životinje „prirodno“, te im dodaju manje ili veće količine živog mesa u ishrani. Koliko sve ovo može da bude opasno po vlasnika mace i njegovu porodicu ilustruje mogući razvoj bolesti koja sa mačke može preći na čoveka, a jedna od takvih je i Toksoplazmoza.
Izazivač ove bolesti je protozoa Toxoplasma gondii, od koje oboljeva veliki broj domaćih i divljih životinja, među kojima su i sisari i ptice. Pravi domaćin za ovu protozou je domaća mačka i druge felide, a ostale vrste žiovotinja i čovek su prelazni domaćin. Razvojni oblici toksoplazme su tahizoit (oblik koji se vrlo brzo razmnožava i može se naći u sekretima i ekskretima životinja), bradizoit (oblik prisutan u kongenitalnim i stečenim, asimptomatskim i hroničnim infekcijama) i oocista (izlučuju je mačke u toku inicijalne infekcije bilo kojim od od tri infektivna oblika parazita). Mace se zaraze jedući živo meso koje im čovek učini dostupnim ili loveći glodare i ptice koji mogu biti prenosioci ove bolesti.
Čovek se može zaraziti oocistama unoseći ih hranom zaprljanom mačjim izmetom (povrće, voće...), nedovoljno termički obrađenim mesom ptica i sisara, a neki autori kao izvor infekcije navode sirova jaja i mleko. Imunološki status obolele osobe igra važnu ulogu u razvoju ove bolesti.

Imuni sistem nas obično čuva od većih posledica vezano za ovo oboljenje. Međutim osobe slabijeg imuniteta (trudnice, rekonvalescenti, oboleli od HIV, nakon transplantacije organa, etc.) mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme. Simptomi su, u početku slični gripu, međutim kasnije može doći do oštećenja oka, mozga i drugih organa stvarajući ciste u njima. Trudnice u 35% slučajeva mogu preneti oboljenjhe na plod (kongenitalna toksoplazmoza). Takva deca se rađaju sa oštećenjem mozga, oka i drugih organa te zaostaju u mentalnom razvoju u odnosu na vršnjake. Rano otkrivanje infekcije, tokom trudnoće, moglo bi biti presudno za zdravlje novorođenčeta.
Tokom trudnoće, neko bi trebao da odmeni dame u čišćenju macinog toaleta i u radu u bašti, obzirom da i tamo mogu da dođu u kontakt sa macinim izmetom. Macin toalet praznite svakodnevno. Neka se neko drugi umesto vas pobrine za sečenje sirovog mesa. Ako ste u drugom stanju ili imate slab imunitet, a morate da radite ove poslove, koristite rukavice za jednokratnu upotrebu od latex-a.
Odlučite se da li želite da vam maca živi napolju ili u kući. Ukoliko imate slabiji imnitet ne dozvolite da maca koja boravi napolju dolazi u kontakt sa stvarima koje svakodnecno upotrebljavate. Naročito ne stavrima za ličnu higijenu.
Kako se zaštititi?
Ukoliko ste sebe pronašli u ovim redovima preporuka je da u najblizem pet-shop-u potražite pribor za ličnu higijenu mace koji obuhvata posudu za pesak (toalet), pesak (grudvajući) i lopaticu za izđubravanje. Za ishranu maca koristite gotovu hranu ili termički obrađeno meso. Mace redovno čistite od parazita i vakcinišite protiv zaraznih bolesti, čime ćete držati njihov imunitet na visokom nivou. Za sve detalje vezano za zdavlje i negu vašeg ljubimca pitaje vašeg veterinara.
457px_Toxoplasma_gondii_Life_cycle_PHIL_3421_lores.jpg
veterinar
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box