Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: IZNENADNO UGINUCE OVACA

IZNENADNO UGINUCE OVACA 28 jul 2016 09:31 #6250

Poštovani doktori,dobar dan.
Imamo problem sa ovcama. Prinuđena sam da ovde tražim za savet,jer smo kod naših veterinaa naišli na jedan zid,što se tiče lečenja ovaca. Da li ne znaju ili neće da znaju,kad pozovemo za ovcu,uopšte ne uzimaju u obzir da mi pored goveda,živimo i od ovaca.
Situacija je sledeća. Pre nedelju dana,ovca prestaje da jede,mislili smo da se prejela,zvali veterinara,kaže da joj damo ulja,mi to uradimo,u toku te noći ovca ugine. Pre dva dana isto to primetimo i kod ovna,samo je trajalo još kraće,nakon 10-ak sati ovan se samo prevrne,tata ga prekolje,otvorimo burag,kako nam je veterinar rekao,pošto je njegova teorija da je to od tritikla,kojim ih odnedavno hranimo,međutim u buragu normalan sadržaj,kašasto seno,tritikala u tragovima,gotovo da ni nema. Ono što smo uočili,a da je bilo promenjeno jeste samo to što je u srčanoj kesi bilo neke tečnosti. Danas primećujemo da je još jedna ovca prestala da jede.
Veterinar kaže od tritikala,iako tritikal ne dobijaju već nekoliko dana. Šta dalje raditi,kome se obratiti? Šta bi moglo biti? Zbog veterinara koji olako shvataju ovu vrtse životinje,za godinu dana nam je uginulo 4-5 ovaca,a pritom stado nije veće od 20 grla,što je veliki gubitak. Eto,bila bih vam zahvalna na svakom komentaru.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

IZNENADNO UGINUCE OVACA 28 jul 2016 23:05 #6251

  • primus
  • primus's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Expert Boarder
  • Poruka: 126
  • Primljeno zahvalnica: 40
  • Karma: 17
Zdravo
To što ste naveli nije dovoljno. Znam da nekada to budu jedini simptomi, ali potrebno je bar još nešto da bih znao u kom smeru da posmatram problem (s obzirom na to da ne mogu da budem prisutan)...na primer:
Da li su ovce tretirane antiparaziticima?
Da li ih hranite bilo čime što je neuobičajeno za ovu vrstu? Ili možda dajete više žitarica nego što bi trebalo?
Jesu li te životinje u dobroj kondiciji?
Koliko su stare?
Jesu li pokazivale bilo kakve simptome pre uginuća: proliv, kašljanje, povišena temperatura, zaostajanje za stadom, hromost, nervni simptomi, iscedak iz bilo koje telesne šupljine?
Da li imaju isušen i izranavljen nos?
Jesu li ošišane?
Imaju li neku povredu na koži?
Ima li zmija u vašem kraju?
Ako i trećoj životinji nema spasa, neka postmortalni pregled obavi veterinar. Uzorke unutrašnjih organa uvek možete poslati u nadležni institut...
U srčanoj šupljini uvek ima tečnosti...ali ako je ima mnogo i ako je promenjena ili postoji bilo šta čemu tu nije mesto, ili ako ima priraslica, onda imamo smernicu.
Možda su kolege u gužvi zbog nodularnog dermatitisa, zato imajte razumevanja
na psu rana...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box