Naši ljubimci su nam saputnici u skoro svakom trenutku života, i to ne mora da se menja kada se bavimo fizičkim aktivnostima. Lepo vreme prijaće i vašem psu, a radoznala maca biće prirodno privučena vašim neobičnim aktivnostima na tepihu ispred TV - a: očekujte je na leđima dok radite jogu!

treniranje sa ljubimcem

Možda se morate odvajati dok ste na poslu, ali zajednički trening je sasvim moguć i koristiće i vama i vašem malom prijatelju. Vaš ljubimac iz više razloga može biti idealan partner za vežbe i trening:

  • neće otkazati u poslednjem trenutku;
  • motivisaće vas;
  • neće se žaliti i prenemagati (osim ukoliko je zaista umoran, kada je i vreme da pauzirate);
  • bićete na svežem vazduhu - pse još uvek ne puštaju u teretane. Ovako ćete i uštedeti, jer vam za vežbanje u šumi ili parku ne treba članarina;
  • zabavnije je: više podseća na igru nego na naporan trening, pa nećete ni primetiti kako kalorije lete a telo se učvršćuje.

Evo nekoliko predloga aktivnosti kojima se možete baviti zajedno sa vašim kućnim ljubimcima.

Trčanje

Razvijanje zdravih navika prijaće i vama i vašem ljubimcu: svakoga dana u isto vreme možete povesti svog psa na trčanje. Njemu je potrebno više vežbe od kratkih izlazaka iz stana, a i vama će nakon posla prijati malo razmrdavanja. Ukoliko vas mrzi, njegova radost i uzbuđenje će vas podstaći da ne ,,varate” i izađete na trčanje i danima kojima biste najradije ostali u kući.

Nemate razloga za brigu iako imate malu rasu: mali psi su čuveni po tome koliko su puni energije! Vodite računa da prilagodite tempo i razdaljinu ako imate pse sa ravnom njuškom, poput pagova, pošto oni nešto teže dišu.

Biciklizam

Ukoliko je vaš pas u boljoj kondiciji nego vi i ne možete da ga ispratite na trčanju, probajte vožnju biciklom! Privežite ga za guvernalu bicikla i vozite dok on trči kraj vas. Ovaj tip aktivnosti opustiće vašeg psa ukoliko je ponekad malo napet, i više će mu prijati nego vožnja automobilom.

Ako imate malog psa ili mačku koja voli avanture - stavite ih u korpu na bicikli i pođite zajedno u vožnju! Vodite računa da su bezbedno vezani, kako ne bi iskočili ili slučajno ispali iz korpe, i vozite proverenim stazama.

,,Aktivno” dobacivanje

Ako ste dresirali psa da donosi lopticu, frizbi ili štap, ne morate čekati mirno da vam ih donese. Radite čučnjeve ili sklekove dok on traži predmet, ili ga možete naterati da vas stigne da vam da lopticu, pa se čak i trkati ko će pre stići do nje.

Joga za ljubimce i vas

Istežite se i razgibavajte sa svojim psom: rase koje bolje uče, poput border kolija, zabaviće se podražavajući vaše pokrete. Kao deo igre možete pomoći i vašem ljubimcu da se razmrda.

Mačku ćete teško naterati da radi jogu, ali ako ima pitomiju narav, možete je koristiti kao teg dok radite most ili čučnjeve! One su svakako takve da ništa ne može da im promakne, pa ni vežbanje.

Plivanje

Ako nemate bazen, a vodite psa sa sobom na letovanje ili izlete na reku ili jezero, možete ga pustiti da se okupa kada je napolju dovoljno toplo. Novi tip aktivnosti aktiviraće njegov organizam na način na koji ga inače ne koristi, i promena će mu prijati: plivanje jača muskulaturu i prija kostima i kod ljudi i kod životinja.

Dozvolite ljubimcu da se pomalo navikava na vodu da se ne bi uplašio, i ne zaboravite da i za njega ponesete peškir, kao i da se skloni sa sunca ako su visoke temperature.

Redovno vežbanje i fizička aktivnost će osim zadovoljstva ličnim izgledom, postići i optimalan nivo zdravlja. Ovde saznajte kako smršati brzo uz kombinaciju prave ishrane i pametnog treninga, koji ne mora da bude teret i obaveza. Jedna od opcija je i da povedite svog ljubimca, i pretvorite to u igru! Vi ćete se osećati bolje, a vaš ljubimac će biti zdrav i zahvalan.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box