Neki psi prosto obožavaju da se voze sa vama u automobilu gde god da idete. Međutim, ovo nije slučaj sa svim psima, nezavisno od rase neki psi se plaše i ne uživaju u vožnji automobilom. Dresiranje psa za vožnju automobilom nije teško. Ipak, mnogo toga zavisi i od ljubimca. Zato, pogledajte uputstvo kako uspešno dresirati psa za vožnju u nekoliko lakih koraka.

14339461 1267825906582870 1372525868 o

Za početak, kakav automobil vozite?

Prvi korak u dresuri je uzimanje u obzir samog automobila koji vozite. U zavisnosti od toga koliko je automobil prostran morate da utvrdite gde ćete smestiti ljubimca tokom vožnje. Nije bezbedno pustiti psa da se nesputano kreće po automobilu dok vozite. Razmislite o nabavci kaveza za pse ukoliko planirate duže putovanje automobilom, pogotovo ako ste vlasnici starih automobila koje je bolje odmah prodati. Predlog su svakako agencije za otkup vozila, kao recimo http://otkupautomobila.rs jer je bezbednost ljubimca na prvom mestu. Time ćete ostvariti dva glavna koraka ka tome da se ljubimac vozi sa vama autom.

Pas u kavezu će vam omogućiti da se fokusirate na put, a ne na psa, a to je bitno jer je ometen vozač najveća opasnost za psa. Kavez za ljubimca će takođe spasiti psa u slučaju saobraćajne nesreće ili ukoliko Vam automobil otkaže, tako da je veoma važno na prvom mestu voziti dovoljno bezbedan automobil, a ne stara i nesigurna vozila, kao što smo već rekli. No hajdemo dalje.

  • Ako ne želite da stavite psa u kavez, pronađite način da ograničite njegovo kretanje na određeni deo automobila. Na primer, ako imate karavan, najbolja opcija vam je da psu posvetite zadnji deo. Možete to postići kupovinom pregrade za auto za pse, što je u suštini žičana mreža koju možete videti u automobilima komercijalista. Postavite ćebad ili krevet za pse kako bi mogao da dremne na putu. Većina pasa prevazilazi mučninu tokom vožnje spavanjem.
  • Možete da nabavite sedište za pse, iako neće obezbediti nivo sigurnosti kao kavez, svakako je bolje i udobnije od običnog sedišta automobila ako naglo skrenete ili zaustavite auto.
  • Kako biste osigurali da vaš ljubimac ne luta po vozilu razmislite o kupovini pojasa za pse. Iz istog razloga zbog kojih vi nosite pojas u automobilu bi trebalo da nabavite i jedan za psa. Ako se desi nesreća pojas će držati psa na mestu i sigurnim.
  • Obavezno osigurajte kavez kako se ne bi pomerao tokom vožnje tako što ćete ga staviti na pod ili između sedišta vozila.
  • Sigurno je zabavnije kad je ljubimac pored vas na suvozačevom sedištu, i to nije strašno prilikom kraćih vožnji, prosto je pitanje sigurnosti.

Navikavanje psa na automobil

Odlučili ste na koji ćete način osigurati psa tokom vožnje, sad morate da ga pripremite na samu vožnju. Dresiranje psa za vožnju automobilom možete sprovesti ovako:

  1. Otvoriti vrata i pustite ga da uđe, kada se odluči da uđe dajte mu poslasticu i pustite ga napolje. Ponovite taj proces nekoliko puta.
  2. Zatim ga pustite u auto, uđite sa njim i zatvorite vrata. Budite desetak sekundi sa njim, nagradite te ga i pohvalite, a potom izađite napolje. Ponovite nekoliko puta.
  3. Zatvorite vrata i pustite da pas u automobilu bude sam, držite ga par sekundi, otvorite vrata, nagradite ga, pohvalite i potom ga pustite napolje. Ponovite taj proces nekoliko puta.
  4. Uđite sa psom u automobil i upalite motor, polako produžavajte vreme tokom kojeg motor radi, cilj je da naviknete psa na buku.
  5. Kada vidite da je kuca spremna, napravite jako kratku vožnju, desetak metara, sledi pohvala i nagrada, izlazak iz automobila.
  6. Nakon što ste navikli psa na sam auto, morate da ga naviknete na način kojim ćete ga osigurati (kavez, pojas, pregrada, sedište za pse), ponavljajte procese od 1 do 5

Ono što je važno u svakom koraku je da budete strpljivi, da ne žurite sa koracima i da ukoliko pas pokaže znake stresa ne pokušavate da utešite psa. Tako mu samo dajete do znaka da nešto stvarno nije u redu, u tom slučaju samo se ponašajte normalno i ponavljajte korak dok se pas ne smiri, a onda ga nagradite i pomazite.

Prva vožnja psa automobilom

Prvo iskustvo je jako bitno za sva buduća ponavljanja. Ako vas je mnogo bolelo kada ste prvi put otišli kod zubara sigurno nećete jedva čekati ponovni odlazak kod čika zube. Isto se dešava i psima i kada je dresiranje za vožnju kolima u pitanju. Radi se o tome da je psu često prvo iskustvo sa vožnjom negativno.

Odlazak od odgajivačnice i rastanak sa svime što im je bilo poznato do tada je jako stresno za psa. Ili vožnja do veterinara. Zbog toga kada naviknete psa na automobil sledi prva vožnja. Neka to obavezno bude pozitivno iskustvo, odvedite psa u park ili negde u šetnju tokom prvih vožnji kako bi prestao da identifikuje vožnju sa nečim lošim.

Još par saveta za uspešnu vožnju

  • Izmorite psa pred put ako je nervozan.
  • Hranjenje psa pred sam put bi trebalo izbegavati, a ako putujete rano ujutru, preskočite večeru. Ovo će vam pomoći ako pas doživljava mučnine.
  • Ponesite sve što će trebati vašem psu na dugom putovanju, povodac, igračke, kese za otpad
  • Pravite pauze tokom dužih putovanja kolima, kako biste osvežili sebe, ali i svog ljubimca. Ponovo se osvrćemo na bezbednost tokom vožnje! Bez nje je dresiranje psa za vožnju automobilom uzaludno.
  • Nikad ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu tokom vrelog sunčanog dana. Parkirajte u hlad, ostavite blago otvorene prozore i posudu sa vodom, ili povedite psa i vežite ga za banderu.
  • Izgleda zabavno, ali nemojte dozvoliti psu da izbaci glavu kroz prozor tokom vožnje, pored toga što svašta može da mu upadne u oko i moguće upale uha, najveća opasnost je što može da ispadne kroz prozor.
  • Ako pored svih mera pas doživljava mučninu, nemojte na svoju ruku uzimati lekove već posetite veterinara.

Što češće budete odlazili na mesta koja pas voli, vožnja zadovoljnog i istrčanog psa koji srećno odmara na svom mestu, kombinovano sa dosta nagrada i pohvale, i vesela atmosfera garantuju dobra iskustva za vas i vašeg ljubimca tokom vožnje. Javite nam kako je prošlo navikavanje psa na automobil u vašem slučaju. Nadamo se uspešno?

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box