Sorna bolest je oboljenje sluznica usta, jednjaka i voljke, uzrokovano gljivicom Candida albicans.

 

Etiologija

 Bolest je prouzrokovana gljivicom Candida albicans.

 

Epizootiologija

Oboljevaju kokoške, ćurke, golubovi, plovuše i fazani, kao i divlje ptice. Najosetljiviji je podmladak do 3 nedelje uzrasta. Oboljenje se vrlo retko javlja kao primarno. Uglavnom je sekundarnog karaktera i prati imunodeficijentna stanja, a posebno stanja produženog antibiotskog tretmana, stres i nutritivne deficijencije.

Kandida je ubikvitarni mikroorganizam i nalazi se često na sluznicama zdravih ptica. Navedena stanja uzrokuju endogenu infekciju ili potenciraju egzogenu u slučajevima jake kontaminacije pojilica, hranilica i prostirke ovim mikroorganizmima.

Mortalitet je vrlo nizak ili ne postoji. Međutim, obolela živina otežano uzima hranu, tako da progresivno mršavi i gubi kondiciju. Oboljenje je više rašireno u malim jatima pasioniranih odgajivača živine, gde su uslovi nege i ishrane slabi.

S obzirom na veliku rasprostranjenost i čestu infekciju živine ovim uslovnim patogenom, teško može da se odredi tačno vreme inkubacije.

 

Klinička slika

Inkubacija u prirodnim uslovima traje 3-10 dana. Simptomi su prisugni samo kod jedinki koje su jako inficirane. Nakupljanje sivo-beličastih do žućkasto-smeđih naslaga na sluznici usne duplje, jednjaka i voljke, vodi mršavljenju i dehidraciji, usled otežanog uzimanja hrane i vode. Oboleli pilići su neveseli, nakostrešenog perja i slabo se kreću. Ako proces zahvati voljku, ona se povećava zbog nakupljanja gasova. Sistemska infekcija je retka, a karakteriše se simptomima poremećaja nervnog sistema, bubrega ili digestivnog trakta.

 

Patomorfološki nalaz 

Invazija kandide i njen rast na površini sluznice uzrokuje epitelnu proliferaciju i sgvaranje difteroidnih pseudomembrana. Pseudomembrane pokazuju sklonost konfluisanju, tako da je velika površina sluznice prekrivena prevlakama siraste konzistencije, koje ne prijanjaju čvrsto za podlogu. Inflamatorna reakcija sluznice nije jako izražena. U hroničnim slučajevima jave se pri odlupljivanju pseudomembrana erozije i ulceracije.Alteracije se nađu najčešće na sluznici usne duplje, jednjaka i voljke, ređe žlezdanog želuca, a pri jakim infekcijama može da bude zahvaćeno i celo tanko crevo.

 

Izolacija i identifikacija uzročnika 

Dijagnoza se potvrđuje mikroskop-skom determinacijom kvaščevih ćelija, hifa i pseudohifa u skarifikatu sa obolele sluznice ili u histološkim preparatima.

 

Diferencijalna dijagnoza 

Kandidijazu treba razlikovati od Marekove bolesti, boginja i A-hipovitaminoze. Lečenje  se sprovodi antimikoticima i antibioticima.

 

Literatura: dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov; BOLESTI ŽIVINE

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box