Kane Korso (Cane Corso)
kane-korso
Alternativno ime
Cane Corz
Zemlja porekla
 Italija
Klasifikacija

Skadinavska legenda kaže da se čovek, kada su se na Zemlji odvajali kontinenti, našao usamljen na jednom delu kopna. Sve životinje bile su s druge strane mora. Jedino je pas hrabro preplivao more i legao čoveku kod nogu. I čovek više nije bio sam. 

 

Istorijat i poreklo 

Pas Kane Korso je direktni potomak rimskih molosa (“Canis Pugnas”). Ranije je gajen u celoj Italiji, a poslednjih godina samo  još u oblasti Apulja i u ograničenim područjima u južnoj Italiji. Ime mu potiče od latinske reči "Cohors" što znači "čuvar, branilac kuće i imanja". Koristili su ga i za čuvanje imovine, stoke i naravno ljudi.

 

Obnova rase

Zbog klimatskih promena i loših uslova rasa Kane Korso počela je polako da nestaje. Medjutim, 1976. godine entuzijazista,ljubitelj pasa, doktor Breber je javnost i zvaničnekrugove ljubitelja pasa upoznaje sa rasom Cane Corso u članku časopisa ENCI. Tada mu se pridruzuje jedna grupa entuzijazista sa kojom oktobra meseca formira S.A.C.C. (Societr Amato Cane Corso). 1986.godine dr Breber napusta S.A.C.C. ali njegov doprinos rekonstrukciji rase je bio veliki. Naime, on je čovek koji je uspeo da zainteresuje javnost ovom rasom i koji je obezbedio prvo leglo:Basir-a, koji je poslužio kao model za standard rase, inače sin Dauna i Tapsi.

Medjutim,nakon odlaska dr Brebera, njegovi sledbenici su se skoncentrisali oko odgajivačnica u Mantovi koje je vodio Giacarlo Malavasi, a organizacijom S.A.C.C. su vodili Cefano Gandolfi, Gianantonio Sereni i Ferdinando Gasolin. Pod ovim rukovodstvom organizacija je uspela da postigne dobre rezultate, ali se kvalitet legla Basira dobijenog 1980. godine nije ponovio. Današnji primerci nisu ni približni željenom modelu, tj. postoji mnogo varijacija i odstupanja.

 

Opšti izgled

Kane Korso je pas srednje veličine, elegantne ali atletske gradje, jakih misića, vrlo izražajnih crta. Oličenje je snage i zdržljivosti.

 

Neke značajnije proporcije

Dužina tela je oko 11% duža od visine grebena. Totalna dužina glave doseže 36% visine grebena, dok dužina njuške iznosi 34% totalne dužine glave, dok je dužina vrata jednaka dužini glave.

 

Glava

Totalna dužina glave doseže 36% visine grebena. Glava je široka tj. tipična molosoidna glava. Gornje uzdužne ose lobanje i njuške su neznetno kovergentni. Obim glave, koji se meri na jagodicama obraza je dva puta veći od dužine glave kod ženki. Na glavi koža je čvrsta, glatka, vrlo elastična i ne sme biti naborana.

Gledajući spreda, lobanja je široka i blago zaobljena,a sa strane vidi se nepravilan luk, koji je naglašen u regiji čela. Medjutim gledajući odozgo, deluje četvrtasto zbog lukova na jagodicama koje su obložene jakim i čvrstim misićima.

 

Regija lica

Nosna pečurka - Crna i prostrana sa dalekim, dobro otvorenim nozdrvama. Položena je u liniji nosnog hrbata.

Njuška - Veoma duboka i široka. Značajno kraća od lobanje, u pribliznom odnosu 1:2. Snažna, kvadratična i gotovo toliko široka koliko i duga. Njen prednji deo je ravan.

Postrane površine njuške su paralelne. Donji profil njuške je odredjen prema gornjoj usni.

 

Usne - Gornje usne su umereno opuštene, prekrivaju donje vilice i čine donje granične linije njuške. Pigmentacija je crna. Gledajući sa strane, gornja usna, na ivicama, formira obrnuto slovo U i umereno visi.

 

Vilice – Vilice su široke, debele i povijene. Donja vilica je jaka i ističe bradu. Zubi su beli, veliki i kompletni. Zagrižaj je obrnuto makazast sa tolerancijom do 5mm. Medjutim, dozvoljen je i kljestast zagriz ali nije poželjan. Ostali vidovi zubala su teške greške i nisu dozvoljeni, tj. pse sa drugačijim zubalom od dozvoljenog treba diskalifikovati i izbaciti iz ringa.

 

Oči - Oči su srednje veličine,ovalne,usmerene ravno napred i blago napred isturene. Očni kapci dobro naležu na očnu jabučicu. Boja oka kod ove rase treba biti sto tamnija.

 

Uši – Uši su srednje veličine, širokog korena, usadjene visoko iznad zigomatičnih lukova. Prekrivene su kratkom dlakom,trouglastog su oblika. Kada je pas na oprezu uši dolaze u polupodignuti položaj. Često se kupiraju u obliku jednakostraničnog trougla.

 

Vrat- Vrat je snažan i mišićav. Iste je dužine kao i glava, dok obim na polovini vrata iznosi 80% visine grebena.

 

Telo

Telo je kompaktno, jako i veoma muskulatorno. Dužina blago prevazilazi visinu grebena. Snažno gradjeno ali ne zdepasto.

 

Gornja linija - ledjni deo je blago zaobljen u lumbalnom delu, a vrat je visoko postavljen, širok i dug.

Ledja - Ledja su ravna, snažno misićava i široka. Dužina je oko 32% visine do vrata. Slabine su kratke i čvrste,dok bi bubrežni deo morao biti kratak, isto tako i misićav, širok, da dobro prijanja ledjima i zadnjici, i gledajuci sa strane blago ispupčen.

 

Sapi - Sapi moraju biti duge, široke, blago padajuće i prilično zaobljene zbog znatne razvijenosti mišića. Dužina je jednaka 32% od visine do vrata.

Grudi- Grudi su dobro razvijene u tri dimenzije i dopiru do laktova. Široke su i mišićave i širina im je usko vezana sa širinom grudnog koša. Gledajući sa strane grudi su blago ispupčene ka prednjim nogama.

 

Grudni koš – Grudni koš doseže do lakata. Mora biti dobro razvijen sa širim proredom izmedju rebara.

 

Rep – Visoko je postavljen,debeo u korenu a na vrhu nije previše sužen. Ako se izvuče na dole,ne prelazi mnogo niže od skocnog zgloba zadnjih nogu. Kupira se u visini četvrtog pršljena. U kretanju nošen visoko, ali nikada vertikalno ili zavijeno

 

Prednji ekstremiteti

Visina prednjih nogu do lakata jednaka je 50% visine do vrata. One moraju biti u dobroj proporciji sa velicinom psa. Jake i snazne baš kao i zadnje noge.

 

Plećka - Mora biti duga, jaka,mišićava i da dobro prijanjaju uz grudni koš. U odnosu na središnji deo tela plecka je blago zaobljena.

 

Nadlaktice - Veoma snažne i moraju biti striktno paralelni sa sagitalnim predelom tela. Sam vrh nalazi se na vertikalnoj liniji nize od repastog ugla lopativa pa do zemlje.

 

Podlaktica – Podlaktica je savršeno vertikalna, ovalni deo sa nekoliko mišića narpčito u gornjoj trećini sa jakom i kompaktom strukturom kostiju. Dužina, od vrha lakata do mišice jednaka je 33% od visine do vrata. Zglob gledajući od napred prati vertikalnu liniju podlaktice. Ona je široka, mobilna i podeblja.

 

 

Šape - Šape su okruglog oblika sa skupljenim prstima, takozvana mačija šapa. Nokti su jaki,savijeni i pigmentirani. Jastučići šapa su takodje dobro pigmentirani.

 

Zadnji ekstremiteti

Butine - Butine su duge i široke, sa jakim i istaknutim mišićima. Dužina je preko 33% od visine do vrata a širina nije nikad manja od 25% od visine.Butine su takodje konveksne sa zadnje strane.

 

Potkolenice - Veoma su snažne i nisu mesnate,a visina je jednaka 32% od visine do vrata.

Došaplja - Došaplja su debela i žilava. Skočni zglobovi su umereno uglovani. Ugao zgloba je oko 110 stepeni.

Šape - Nešto manje kompaktne u odnosu na prednje.


Kretanje - Što se tiče kretanja za Cane Corso je karakterističan dug korak. Kas je izražajan i ostaje najcenjeniji način kretanja.

 

Dlačni pokrivač

Koža je podeblja,dobro prijanja uz ostale slojeve ispod.

Vrat praktično i nema podvaljka. Glava ne sme imati nabora.

 

Dlaka je kratka ali ne i glatka, sjajna je i vrlo gusta sa tankim slojem koji zimi postaje gušći ali nikad ne štrči nad krznom. Prosečna dužina dlake je 2-2,5 cm. Na njušci dlaka je veoma kratka i glatka,dužine oko 1cm. Boja dlake može biti crna, olovno siva, svetlo siva, bledo žuta, jelenje crvena, tamno ridjasta, tigrasta (pruge na različito nijansiranoj ridjastoj ili sivkastoj osnovnoj boji). Ridjasti i tigrasti psi imaju crnu ili sivu masku koja je ograničena na njušku i ne treba da se prostire dalje od linije očiju. Dozvoljena je mala bela fleka na grudima, na vrhovima šapa i nosniku.

 

Veličina i masa

Visina grebena kod mužjaka iznosi 64 - 68 cm,a kod ženki je 60 - 64 cm. Tolerise se +/- 2 cm

 

Masa kod mužjaka iznosi 45 - 50 kg,a ko ženki 40-45 kg.
 

 

Temperament

Kane Korso je pas stabilnog temperamenta koji pozrtvovano voli svoju porodicu. Aktivan i dobročudan sa jedne strane, a nezamenljiv kao pas čuvar sa druge strane. privržen vlasniku. Odlično se slaze sa decom. Prema njima je nezan i čini se svestan njihove nevinosti i bespomoćnosti.

Veoma je inteligentan i lako se dresira. Nikada neće odlutati od kuće, uvek je u blizini vlasnika. Nikada ne traži kvagu i ne započinje je ali i ne preza od drugih pasa. Zahteva vlasnika ''čvrste ruke'' . Posto zna da bude agresivan prema strancima i drugim psima, treba ga pažljivo socializovati još od šteneta. Dresirani Cane Corso je pokoran i odgovoran pratilac. Sumnjicav ali u prisustvu vlasnika tolerantan prema strancima. Divan je prema članovima porodice. Veoma je druželjubiv i potrebno mu je društvo čoveka. Uskratiti im to je naprosto okrutno. Kane Korso može biti odličan pas čuvar u stanu ili kući ali treba imati na umu da mu je potrebno dosta kretanja i vežbe. Duge šetnje i trčanja su mu svakodnevna potreba. Cane Corso obožava da bude uključen u svakodnevne porodične aktivnosti i nikako nije preporučljivo samo ga pustiti u dvorište i to je to. On može podneti sve vremenske uslove ali ono sto neće podneti je odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti.

 

Greške

Pod greškom se podrazumeva svako odstupanje od napred navedenih stavki u tekstu.

 

Teske greške:

Paralelizam ili izražena konvergencija gornjih graničnih linija lobanje i njuške. Konvergirajuće postrane površine njuške;

Makazasto zubalo, naglašen predgriz; •  

Vertikalno nošen ili zavijen rep;

Pri kasu stalno ravanisanje;

 

Iskljucujuće greške:

Agresivnost ili plašljivost i podgriz;

Divergentnost gornjih graničnih linija lobanje i njuške;

Totalna depigmentaicja nosne pečurke;

Delimična ili kompletna depigmentacija očnih kapaka;

Bezrepost;

Dlaka poluduga ili sasvim kratka. Odlakanost sa zastavicama;

Boje koje nisu navedene u standardu. Belina na mestu koje nije predviđeno standardom.

 
Danijel Kovačević
(Tekst uz dozvolu preuzet sa kinološke sekcije veterinarskog fakulteta)
 

Literatura

• Casopis’’Moj pas’’izdanje avgust 2006.godine

• http://www.canecorso.com

• http://www.pas.co.yu

• http://www.corso-italiano.com

• http://www.sanguemagnifica.com
 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box