U veterinarskoj literaturi izraz apetit se uglavnom upotrebljava za opisivanje stepena želje životinja za uzimanjem hrane. Smanjen apetit (hyporexia) i potpun nedostatak apetita (anorexia) mogu nastati kao posledica raznih oboljenja koje prate povišena telesna temperatura , zatim kod oboljenja digestivnog trakta, bubrega, usta, nosa i grla, mozga i poremećaja metabolizma. Bol takođe može smanjiti želju za hranom. Potpuni nedostatak apetita ponekad može biti afektivan ili u vezi sa poremećajima. Čest uzrok smanjenog apetita može da bude prisustvo crevnih parazita. Nedostatak apetita za granuliranom hranom može da se javi kod pasa koji se pored granula hrane i domaćom hranom koju vlasnik priprema. U tom slučaju treba biti istrajan i odlučan u nameri da pas jede gotovu-kupovnu hranu jer ona sadrži sve hranljive materije koje su neophodne za zdrav život pasa.

U nekim slučajevima, nedostatak apetita može da bude jedini simptom kojem se ne može naći patofiziološki uzrok. Pas je veseo, igra se ali jednostavno ima smanjen apetit. U tom slučaju nema razloga za zabrinutost jer tada govorimo o problemu u ponašanju, pas najverovatnije odbija hranu koju mu vlasnik daje zbog toga što nema apetit za ponuđenom hranom, a neku drugu vrstu hrane bi rado pojeo.  U tom slučaju psa treba disciplinovati što se tiče hrane- ne treba mu nuditi ništa drugo jer pre ili kasnije pojesti ono što mu vlasnik nudi.

Nedostatak apetita je čest razlog zbog kojeg vlasnici dovode svog ljubimca kod veterinara, naročito ako nedostatak apetita traje duže vreme ili je udružen sa još nekim simptomima.

Da bi se apetit stimulisao, najpre treba naći uzrok koji je doveo do smanjenja ili potpunog nedostatka apetita. Veterinar treba da utvrdi koji je uzrok nedostatka apetita i da odredi terapiju. Ukoliko su u pitanju oboljenja koja prati nedostatak apetita potrebno je sprovesti terapiju tih oboljenja. Pošto crevni paraziti često znaju da naprave problem koji može da se odrazi na apetit potrebno je vršiti redovnu dehilmentizaciju pasa.

Danas na tržištu postoje mnoga hraniva i preparati koji u sebi sadrže materije za podsticanje apetita. Takva hraniva sadrže vitamine (naročito B kompleksa), minerale, enzime, pivski kvasac i dr. materije koje podstiču apetit. Ako psi odbijaju gotovu, dehidriranu hranu ona se može kombinovati sa domaćom hranom ili se može preliti sadržajem konzervi koje će poboljšati ukus dehidrirane hrane. Hrana se takođe može razrediti sa vodom i ubrizgati psima u usta ako ne žele sami da jedu. Za normalan apetit je veoma važno da ishrana bude pravilna, potpuna  i da je obrok u uvek u isto vreme. Važno je da vlasnici životinja ne podilaze zahtevima pasa za posebnom hranom ili ljudskom hranom već da se pridržavaju pravilne ishrane.

Postoje i drugi načini stimulacije apetita koji se iz praktičnih razloga ili zbog svoje štetnosti i cene retko ili uopšte  ne primenjuju u praksi. Naime, dokazano je da nekoliko neurotransmitera centralnog nervnog sistema stimulišu apetit preko određenih receptora. Noradrenalin, dopamin, GABA i opoidni neuropeptidi tako stimulišu apetit. Neki neuropeptidi (serotonin, kalcitonin, holecistokinon i kortikotropni oslobađajući faktor) mogu dovesti do inhibicije apetita kod pasa i mačaka. Iz tog razloga, antagonisti npr. serotoninskih receptora kao što su ciproheptadin i ondansetron i antihistaminici (H1 blokatori i antiserotoninski lekovi) mogu pojačati apetit kod starijih anoreksičnih pasa i mačaka.

Benzodiazepini i agonisti gaberičkih receptora u određenom stepenu stimulišu  centar za apetit u hipotalamusu pasa, a kompletno kod mačaka.

Anabolički steroidi kao što je megestrol-acetat i prokinetici (metoklopramid) takođe mogu pojačati apetit.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Literatura:

 

1) Đurđević P.Đ., Patološka fiziologija domaćih životinja, peto izdanje, Beograd, 1992.

2) Jezdimirović, B.M., Veterinarska farmakologija, , Drugo prerađeno i dopunjeno izdanje, Fakultet veterinarske medicine, Beograd,2000.

 

Izvori sa interneta:

 

http://www.virtualnigrad.com/Nedostatak_apetita-43-11376

http://www.pet-centar.rs/content/view/4270/70/

http://www.pet-centar.rs/content/view/3487/70/

http://www.pet-centar.rs/content/view/3511/70/

http://www.pet-centar.rs/content/view/3697/70/

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box