Američka Uprava za hranu i lekove (FDA- Food and Drug Administration) odobrila je upotrebu preparata Slentrol® (dirlotapid) za lečenje gojaznosti kod pasa. Slentrol® smanjuje apetit i apsoprpciju masti, a time i telesnu masu. Veterinari će odlučiti u kom slučaju će se primenjivati terapija ovim lekom, što zavisi od telesne mase psa i opšteg zdravstvenog stanja.

“Ovo je dobar dodatak postojećoj animalnoj terapiji, jer je gojaznost pasa u stalnom porastu” kaže dr vet. Stefen Rudolf, direktor FDA Centra za veterinarsku medicinu. “ Veterinari dobro znaju da je su gojazni psi izloženi povećanom riziku od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i problema sa zglobovima” – dodaje dr Rudolf.

Veterinari smatraju psa gojaznim, ako je njegova telesna masa za 20% viša od idealne. Istraživanja pokazuju da je oko 5 % pasa u SAD gojazno, a 20-30% ima povećanu telesnu masu.

Slentrol® je novo hemijsko jedinjenje poznato i kao selektivni inhibitor mikrozomalnog triacilglicerol transfer proteina. Zbog toga, blokira formiranje i oslobađanje lipoproteina u cirkulaciju, mada mehanizam gubitka telesne mase još uvek nije dovoljno poznat. Verovatno se kilogrami gube zbog smanjene apsorpcije masti.

Inicijalna primena Slentrol®-a traje 14 dana. Ako je pas izgubio na kilogramima, odnosno dostigao “svoju“ težinu, proizvođač preporučuje terapiju još dalja tri meseca, kada veterinar i vlasnik psa, utvrđuju koja hrana i fizička aktivnost su pogodne za održanje dostignute telesne mase psa.

Proizvođač navodi sledeće neželjene efekte terapije: povraćanje, meka stolica, dijareja, letargija i gubitak apetita.

 

Izvor: 

 

http://www.farmacija.org/default.aspx?ID=GojaznostPasa&LN=SRL

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box