Koprofagija je termin koji označava jedenje izmeta i smatra se jednim od poremećaja ponašanja pasa. Konzumiranje izmeta biljojeda kod pasa mlađih od 6 meseci smatra se normalnim, a zatim nakon 6 meseci ta pojava prestaje. Ukoliko odrastao pas konzumira sopstveni ili tuđ izmet to se smatra patološkom pojavom.

Uzroci koprofagije nisu u potpunosti razjašnjeni. Ona se često povezuje sa manjkom ili nedostatkom  hranljivih materija u obroku, naročito nekih vitamina (B i K) i mineralnih materija. Zbog toga pas pokušava da ponovo iskoristi bilo kakav oblik prerađene hrane koja je ostala u izmetu. Koprofagija se može javiti i kod pasa koji se hrane izbalansiranim obrokom. Pas može da se hrani kvalitetnom i izbalansiranom hranom, a da se kod njega javi koprofagija zbog nemogućnosti apsorpcije hrane usled nekih bolesti, npr. bolesti pankreasa (hronični pankreatitis, egzokrina insuficijencija pankreasa) ili bolesti creva. Uzrok koprofagije može biti i nedostatak pažnje prema životinji, monotonija, dosada, nervosa, depresija, držanje pasa u malim prostorima i dr. Kao što znamo u izmetu nema hranljivih materija ali organizam usled nekih bolesti nije u mogućnosti da svari masti pa se one nesvarene izbacuju u spoljašnju sredinu nakon čega ih pas guta kako bi nadoknadio gubitak iz organizma.

Ukoliko se psi kvalitetno hrane, drže u normalnim uslovima i posvećuje im se dovoljna pažnja, a pored toga ipak jedu svoj izmet potebno je sprovesti određena dijagnostička ispitivanja da se utvrdi da li je u pitanju bolest pankreasa ili neki drugi poremećaj doveo do koprofagije.

Ako pas jede sopstveni izmet to neće uzrokovati neke probleme sa njegovim zdravljem ali kod vlasnika pasa takva pojava izaziva gađenje. Ako pas konzumira izmet drugih pasa, životinja ili čoveka postoji mogućnost da se pas zarazi nekom zaraznom bolesti ili parazitima.

Ako je uzrok koprofagije neadekvatna ishrana potrebno je nadoknaditi manjak davanjem izbalansiranog obroka koji sadrži sa vitaminsko-minelne dodatke. Pravilna ishrana je svakako bitna za zdravlje pasa i sprečava nastanak poremećaja u organizmu koji bi mogli dovesti do koprofagije. Ukoliko razlog za koprofagiju nije ishrana onda bi trebalo više pažnje posvetiti ljubimcu, izvoditi ga češće u šetnju, igrati se sa njim i dr. Ako pas krene da jede izmet vlasnik treba da ga pozove kod sebe, a kad pas priđe vlasniok treba da ga nahvali i pas će vremenom shvatiti šta se od njega želi. Kako pas ne bi pojeo izmet, odmah nakon nužde treba ukloniti izmet. Pse takođe treba očistiti od unutrašnjih parazita.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Izvori: 

http://www.balkankinology.net/pricaonica/viewtopic.php?f=8&t=4559
http://www.pet-centar.rs/content/view/3784/70/
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/psi/neobicne%20navike.php
http://www.dog-best.com/index.php?id=66

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box