U periodu od 40. dana života štenci se obično odbijaju od sise i počinju jesti čvrstu hranu kao i odrasli psi samo što su potrebe pasa u porastu mnogo veće od potreba odraslih pasa. Naime, psi koji su u porastu moraju dobijati mnogo veću količinu proteinskih, mineralnih, vitaminskih i energetskih materija. Proteini u ishrani pasa u porastu moraju biti lakosvarljivi i moraju imati aminokiselinski sastav primeren za rast. Mlađi psi  imaju veće potrebe za nekim mineralima  kao što su kalcijum i fosfor koji su veoma bitni za izgradnju skeleta. Količina i uravnoteženost hranljivih sastojaka dostupnih u hrani su kritične za razvoj štenaca koji rastu, a greške u ishrani kod pasa u porastu mogu imati štetne posledice , naročito na razvoj kostura, a te posledice mogu biti dugotrajne i ireverzibilne.

Za mlade životinje ishrana mora da osigura sve hranljive sastojke neophodne za njihovo održavanje i podsticanje brzog rasta i razvoja. Kako bi zadovoljili ove visoke  potrebe, mlade životinje moraju jesti relativno velike količine hrane, a nihov fizički kapacitet je za to ograničen malom zapreminom želuca. Zbog toga bi dnevna količina hrane trebala biti podeljena u nekoliko manjih obroka. Danas se na tržištu može kupiti hrana za rast koja je formulisana kako bi osigurala zadovoljavajuć unos energije i hranljivih materija u relativno manjoj količini hrane i trebala bi biti koncentrovana, ukusna, visokosvarljiva i sa uravnoteženim hranljivim materijama. Hrana za pse može da se priprema svaki dan od hraniva sa kojima raspolažemo ali se u poslednje vreme u ishrani pasa sve češće koriste fabrički proizvedena hraniva sa pravilno izbalansiranim hranljivim sastojcima. Vlasnici koji koriste domaću hranu, kupuju sveže proizvode i sami pripremaju hranu teško mogu napraviti obrok koji će biti pravilno izbalansiran i koji će sadržati sve materije koje su neophodne za razvoj i zdravlje psa. Kod ovakvog načina pripremanja hrane uvek postoji opasnost od neuhranjenosti, od nedostataka hranjivih i mineralnih materija i vitamina. Većina vlasnika je svesna da je pravilna ishrana neophodna za postizanje normalnog rasta i razvoja kod pasa koji rastu ali često vlasnici daju previše hrane svojim ljubimcima ili u hranu dodaju previše hranljivih dodataka. Psi u porastu imaju velik apetit i ako im se hrana daje nekontrolisano može doći do gojaznosti kod malih rasa pasa ili do naglog rasta kod velikih rasa pasa što može biti pogubno za životinju. Preterano brz porast može se nepovoljno odraziti na mladi kostur naročito kod brzorastućih velikih rasa. Primeri takvih poremećaja uključuju sindrom osteohondroze, displaziju kukova, sindrom klimavosti i enostozu (panosteitis). U nekim slučajevima preterani unos kalcijuma može doprineti ovim problemima. Iz tog razloga je važno da se vlasnici pridržavaju uputstava za pravilnu ishranu i da se redovno nadgleda zdravlje i napredovanje psa koji je u porastu kako bi se na vreme mogle ispraviti greške u ishrani.
Predoziranje vitamina A i D koji su rastvorljivi u mastima takođe može izazvati abnormalnosti u razvoju kostura i drugih delova tela pa zbog toga treba uvek biti pažljiv sa dodacima kao što je riblje ulje koje je bogat izvor ovih vitamina.
Pravilno uravnoteženoj hrani koja je formulisana za rast nije potrebno dodavati prehrambene dodatke u bilo kakvom obliku, a nepažljiva upotreba dodataka može biti zaista opasna i rezultirati ozbiljnim poremećajem u hranljivim materijama sa štetnim posledicama.
U starosti od 5 do 6 meseci većina rasa pasa dostigne 50% svoje zrele odrasle težine. Većim rasama je potrebno više vremena da dostignu zrelost nego manjim. Nakon prestanka dojenja (između 6 i 8 nedelja starosti) energetske potrebe štenaca su dvostruko veće od potreba odraslih pasa iste rase, po jedinici telesne mase. Kako štenci rastu njihove potrebe se progresivno smanjuju pa su do doba kada štenci dostignu 40% telesne mase odraslih njihove potrebe samo 1.6 puta veće od potreba za održavanje odraslih životinja. Pri 80% njihove odrasle težine štencima je potrebno samo 1.2 puta više energije nego odraslom psu po jedinici telesne mase. (vidi ishranu odraslih pasa).
Psi koji rastu takođe imaju veće potrebe u proteinima u odnosu na odrasle pse. Kao što znamo proteini su izgrađeni od aminokiselina, a za optimalan rast i sintezu tkiva psima su potrebne sledeće aminokiseline u obroku : arginin, metionin, histidin, fenilalanin, izoleucin, treonin, leucin, triptofan, lizin i valin (taurin).
Veoma je važno da ishrana štenaca u porastu uključuje sve te esencijalne aminokiseline u primerenim količinama. Proteini takođe moraju biti visoke biološke vrednosti i svarljivi.
Minimalni procenat proteina za rast varira između 11% i 22% od energetskog unosa (u zavisnosti od klime, rase pasa i izvora proteina). Iako bi 12% proteina iz laktalbumina ili drugog visokokvalitetnog izvora trebalo podržavati rast u večine mladih pasa, neka istraživanja sugerišu da je procenat proteina od 15% marginalna za gigantske rase. Istraživanja su takođe utvrdila da ishrana bogata proteinima (33%) ne uzrokuje razvoj osteokondroze u pasa.
Iako se često misli da će velike količine dodatnih  proteina doprineti razvoju dobrog telesnog stanja i mišića, to nije slučaj. Umesto toga, proteine koje pas pojede iznad svojih potreba metabolizovaće se za proizvodnju ili će biti uskladištene kao salo.
Prvih nekoliko nedelja života štenaca njegove prehrambene potrebe su zadovoljene majčinim mlekom ukoliko je količina mleka adekvatna i štence nije potrebno dohranjivati. Kako se njihovo interesovanje za čvrstu hranu povećava u plitoj im se posudi može ponuditi sitno narezana mekana hrana ili suva pseća hrana namočena u mleko ili umak. Mleko nije neophodno u ishrani štenaca koji su prestali da se doje. Nakon prestanka dojenja sposobnost organizma da vari laktozu postaje manja pa njihovo hranjenje velikim količinama laktoze može izazvati proliv.

Broj dnevnih obroka pasa u odnosu na starost:

-štenci 6 nedelja starosti: 5-6 obroka

- štenci od 2 - 3 meseca - 4 - 5 obroka dnevno
- štenci od 3 - 6 meseci - 3 - 4 obroka dnevno
- štenci od 6 - 10 meseci - 3 obroka dnevno
- odrasli psi 1 - 2 obroka dnevno

Ne preporučuje se hranjenje po volji kod pasa u porastu zbog toga što imaju tendenciju previše jesti, a to može dovesti do preterane debljine ili abnormalnosti u razvoju kostura.

 

Izvor:

 

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa

 

 

 

 

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box