Cilj ishrane starijih, zdravih pasa je da usporimo ili sprečimo napredovanje metaboličkih procesa povezanih sa starenjem i na taj način im produžimo životni vek i očuvamo kvalitet života. Dokazano je da svaka greška u ishrani, bez obzira na starost životinje, može ubrzati proces starenja.

Životni vek pasa je prosečno 12 godina (10-25) tako da pse možemo smatrati gerijatičarima kada uđu u završnu trećinu očekivanog veka, a to je sa 8 do 9 godina starosti. Psi malih rasa imaju duži životni vek od pasa većih rasa. Kako pas stari njegova fizička aktivnost se smanjuje tako da se po potrebi mora smanjiti količina hrane kako bi njegova težina ostala optimalna. Gojaznost kod starijih pasa opterećuje srce, pluća, mišiće i zglobove i gojazni psi imaju kraći očekivani životni vek. Starenjem pasa odbrambene sposobnosti organizma su oslabljene tako da je organizam podložan pojavi raznih oboljenja. Mnogi stariji psi više spavaju, manje su aktivni i vole kraće šetnje nego mladi psi tako da njihove energetske potrebe treba smanjiti u proseku za 18% u odnosu na energetske potrebe odraslog psa. Postoji tradicionalno verovanje da će smanjeni unos proteina očuvati bubrežne funkcije pasa i usporiti napredovanje bubrežnih bolesti ali su novija istraživanja utvrdila da ti podaci ne mogu biti potvrđeni. Iako stariji psi imaju veću učestalost bubrežnih bolesti od mlađih pasa, sve starije životinje nemaju redovno otkazivanje rada bubrega. Studije sa starijim psima koji su dobijali ili 18% ili 34% proteina u hrani nisu pokazale štetne posledice, a smrtnost je bila veća kod pasa koji su dobijali hranu sa 18% proteina. Zbog toga nije potrebno rutinski sprovoditi ishranu sa smanjenim proteinima kod zdravih starijih pasa. Visok procenat proteina kod pasa koji imaju oštećene bubrege može opteretiti rad bubrega tako da kod ovih životinja svakako treba smanjiti procenat proteina u obroku. Psi koji su zdravi, a hrane se obrocima koji sadrže smanjen procenat proteina mogu biti neuhranjeni,a takav obrok je neukusan za pse. Rani klinički i biohemijski znaci zakazivanja rada bubrega zahtevaju uvođenje ishrane sa kontrolisanim sadržajem fosfora i lagano ograničenim sadržajem belančevina. Izvori belančevina za starije pse trebali bi biti veoma probavljivi i visoke biološke vrednosti. Kod starijih pasa sa srčanim poremećajima potrebno je redukovati količinu natrijuma u obroku. Količina bakra, cinka , mangana i vitamina B grupe u obroku starijih pasa treba biti dvostruko veća nego kod odraslih pasa. Količina vitamina E u obroku takođe treba biti uvećana u odnosu na odrasle pse jer je vitamin E antioksidans u organizmu i suzbija oksidacioni stres koji doprinosi procesu starenja. Sveža voda uvek treba da je na raspolaganju, a ukoliko pas pije prevelike količine vode potrebno je obratiti se veterinaru jer to može značiti početak poremećaja bubrega ili šećerne bolesti.

Ishrana starijih zdravih pasa trebala bi biti zasnovana na njihovim individualnim potrebana , koje su vezane za njihovu telesnu masu, kondiciju i fizičku aktivnost.

Obrok ostarelog psa mora biti u skladu sa sledećim pravilima:
- globalno kvantitativno smanjenje obroka odn. energetskih potreba za oko 18%, zbog smanjene fizičke aktivnosti;
- malo povećanje procenta proteina (27-28 %) da bi se zadržala optimalna nutriciona ravnoteža.
- povećanje količine vitamina, kao i biljnih vlakana za dobar rad creva. Naravno, porciju je moguće prilagoditi prema vrsti ishrane koju budete odabrali:


Kilogram domace porcije obuhvataće sledeće sastojke:
- posnu govedinu 270 g
- jetru 80 g
- kuvani pirinač 400 g
- pšenične mekinje 160 g
- tvrdo kuvano celo jaje 80 g
- 1 kafenu kašićicu suncokretovog ulja;
- 1 kafenu kašičicu kokosove biljne masti;
- 2 kapsule masne kiseline.

Mešavina gotove hrane u istom opsegu biće sastavljena na sledeći način:
- 50 % hipokalorične hrane;
- 25 % hrane "fizio-rast";
- 25 % hrane "fizio-dopuna".

Možete se isto tako odlučiti da psu dajete kompletnu dijetetsku hranu. Na tržištu se mogu naći gotova hraniva za starije pse tako da vlasnici ne moraju razmisljati o potrebnim kalorijama ili procentu proteina u obroku. Sasvim je mogućno poboljšati izglede na duži život ostarelog psa sprečavanjem procesa starenja.

 

Izvori:

 

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa

http://www.dog-best.com/

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box