U radne pse ubrajamo lovačke pse, trkačke pse, nosače tereta, pse za vuču, policijske i armijske pse. U zavisnosti od veličine rada koji obavljaju potrebe radnih pasa moraju da se uvećaju za 50 do 100% od potreba za održavanje . Pri tome radne pse treba hraniti tako da ne budu ni previše mršavi ni previše gojazni nego da im se ishranom obezbedi da stalno budu u radnoj kondiciji.

Uvećanje energetskih potreba kod radnih pasa ne zavisi samo od veličine rada koji obavljaju već i od uslova spoljašnje sredine u kojoj se rad obavlja. Za prosečnog radnog psa, procenjuje se da je dnevna potrošnja energije povećana za oko 10%  (od potreba za održavanje, pogledaj ovde) za svaki dodatni sat aktivnosti, odnosno za svakih protrčanih 5 km.

Glavno gorivo za pokretanje mišića pasa koji rade su ugljeni hidrati i masti. Psima trkačima, sprinterima poput hrtova potrebne su kratke ali intezivne koncetrovane provale energije jer se kod ovakvog rada mišićna vlakna stežu veoma brzo pa je potreban brz dobitak energije, a to se ostvaruje iz dostupne glukoze kao izvora energije. Mišićne zalihe glikogena čine 70 do 80% energije koja je potrebna za takve vrste napora dok ostatak energije čine masti.Za pse koji se bave ovakvim aktivnostima kao što su trkački psi, ishrana treba da omogući velike količine ugljenih hidrata koji uvećavaju mišićne zalihe glikogena. Korisni izvori ugljenih hidrata su žitarice (kukuruz, pirinač, ječmene pahuljice, krompir) koje se daju termički obrađene. Novija istraživanja pokazuju da masnoće mogu poboljšati učinak hrtova trkača i to visok procenat masnoće (40 do 50% energije).

Ishrana bogata ugljenim hidratima nije primerena većini drugih radnih pasa i može smanjiti njihov učinak. Ugljeni hidrati mogu pojačati nagomilavanje mlečne kiseline u mišićima tokom produžene aktivnosti (npr.vuča saonica) i dovesti do oštećenja aktivnosti i premorenosti. Za radne pse koji su aktivni kroz duže vremenske periode , energija za kontinuiranu mišićnu aktivnost postiže se kroz aerobnu oksidaciju masnih kiselina s tim da masnoće osiguravaju 70 do 90% potrebne energije, a ostatak ugljeni hidrati. Psi koji učestvuju u ovakvoj vrsti rada može koristiti obuka uz ishranu sa visokim procentom masti. Potrebe radnih pasa za proteinima mogu biti malo povećane iznad procenta proteina za održavanje ali nema dokaza da ishrana bogata proteinima pospešuje rast mišićne mase u pasa.

Malo se zna o potrebama radnih pasa za vitaminima i mineralnim materijama. Možda postoji veća potreba za gvožđem (zbog prenosa kiseonika), selenom i vitaminom E (antioksidanti i štite ćelije od oštećenja).

Bez obzira na povećane potrebe u energiji neki psi zbog premorenosti posle teškog rada mogu smanjiti unos hrane.Zbog toga bi ishrana trebala biti koncetrovana, ukusna i probavljiva. Takva hrana je manjeg volumena.

Ishrana odn. veličina obroka se razlikuje u danima kada psi rade i kada se odmaraju, a količina hrane mora biti primerena aktivnostima psa.

Kad rad psa nije prenaporan njihove potrebe mogu biti zadovoljene davanjem veće količine prehrambeno uravnotežene pseće hrane koja se inače daje odraslim psima. Pri većim naporima se preporučuje se koncetrovaniji izvor energije. Na tržištu postoji kompletna gotova hrana za fizički aktivne pse.

Radni psi se hrane pre izvršavanja zadataka jer su tako poslušniji, narčito lovački psi, a glavni obrok ili dva obroka daju se u večernjim satima nakon završenog rada. Ukoliko je period rada produžen može im se dati manji obrok za vreme odmora. Ako je rad veoma naporan, pas treba da se odmora sat vremena pre hranjenja. Radni psi uvek treba da imaju na raspolaganju svežu vodu.

 

Izvor: 

 

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa

 

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box