Za razliku od kuja u estrusu i gravidnih kuja, kuje u laktaciji imaju znatno veće nutricione potrebe koje su uslovljene visinom mlečnosti, sastavom kujinog mleka i brojem štenadi u leglu. Dodatna energija i hranljive materije koje su joj potrebne iznad potreba za održavanje zavise od veličine i starosti legla, a najveće potrebe kuja su u trećoj ili četvrtoj nedelji nakon štenjenja. U zavisnosti od veličine legla nutricione potrebe dojnih kuja se uvećavaju za 100 do 120%.

Potrebe skotnih kuja u proteinima iznose oko 22% u gotovoj smeši. Ako se kuji ne obezbedi dovoljno hrane tokom laktacije ona će trošiti sopstvene rezerve kako bi nadoknadila proizvodnju mleka, a to se negativno odražava na njeno zdravlje (gubitak kondicije i mršavljenje), a kasnije i na zdravlje štenaca. Ako kuja nema dovoljno mleka ili ne može da pojede dovoljno hrane, štenci se moraju dohranjivati. Količina hrane treba postepeno da se povećava tokom prve četiri nedelje laktacije u skladu sa kujinim potrebama. Kako bi se zadovoljile potrebe laktacije kuji treba davati ukusnu, svarljivu i koncetrovanu hranu u nekoliko manjih obroka ili joj dati da uzima hranu po želji, a hrana joj treba biti dostupna i tokom noći. Takođe joj treba osigurati neograničenu količinu pitke vode kako bi bila dostupna za proizvodnu velikih količina mleka. Kada štenci prestanu sisati, a to je načešće sa 6 do 8 nedelja, kuji se postepeno smanjuje količina hrane na količinu za održavanje. Ako je kuja tokom laktacije izgubila kondiciju i smršala, pojačana ishrana može da se produži sve dok kuja ne povrati kondiciju. Ako kuja tokom laktacije izgubi veće količine zaliha iz depoa sporije će uspostaviti normalan estrusni ciklus i štenci u sledećem okotu mogu biti slabije vitalni.

Danas se na tržištu može naći veliki izbor hraniva koja su prilagođena potrebama  kuja u graviditetu i laktaciji i toj hrani se ništa ne dodaje jer je pravilno uravnotežena i sadrži sve hranljive materije koje su potrebne za normalan razvoj plodova i proizvodnju mleka. Kod pripreme domaće hrane uvek postoji opasnost od neuhranjenosti i nedostatka hranljivih materija.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

 

Izvori:

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa
http://www.starfarmpets.com/ishranaskotnih.html
http://www.balkankinology.net/pricaonica/viewtopic.php?f=22&t=2083
http://www.pet-centar.rs/content/view/4133/70/
http://av-av.5forum.net/zdravlje-vaseg-psa-f27/osnovna-njega-skotne-kuje-t178.htm

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box