Bolesti pasa i mačaka

Vraćate se kući i u njoj zatičete haos – pocepani jastuci, perje svuda po podu, izgrickane cipele na sred sobe, uz njih rasute knjige, a u centru tog užasa leži Vaš ljubimac i zubima upravo dovršava cepanje košulje. Nakon što Vas je ugledao skupio se, kao da zna koliku je štetu počinio.

image001
foto: pixabay.com

Koji još ljubitelj pasa nije čuo ovakvu ili sličnu priču? A može biti još gore – pomokreni tepih, pa čak i pseća kaka na krevetu. Ako se Vama dogodilo ovako nešto, to je jasan znak da hitno morate menjati odnos prema psu!

Ne vičite na psa

Većina vlasnika nakon ovakve neprijatne situacije odmah počinje da viče na psa, neki ga čak i istuku, izbace iz kuće ili zaključaju u kupatilu. Takve reakcije su razumljive, ali potpuno nesvrsishodne sa aspekta psihologije pasa. Ako ga vlasnik kažnjava kada stigne kući, pas će povezati kažnjavanje i gazdin dolazak i plašiće se čak i kada čuje zvuk automobila ili otvaranja ulaznih vrata. On, međutim, nikada neće shvatiti da je kazna ustvari povezana sa štetom koju je načinio. Umesto toga, vlasnik treba da zna da je pas dok je činio štetu bio u jako lošem nervnom stanju, pa je tražio način da olakša sebi i da savlada strah.

Vlasnik  - alfa pas ili preterana vezanost za gospodara

Kada psa ostavljaju samog kod kuće, vlasnici obično rutinski daju instrukcije svom ljubimcu, pričajući mu kako treba da bude dobar da ne bi dobio batine. Pas ne razume značenje reči, ali su mu jasne sve neverbalne poruke, mimika, gestikulacija, ton kojim mu se vlasnik obraća. U ovakvim situacijama pas dolazi do zaključka da je vlasnik zbog nečeg zabrinut, uznemiren i nesiguran.

Pas na svoga gazdu gleda kao na vođu čopora, alfa mužjaka. Zato se svaka njegova uznemirenost i strah snažno odražavaju na psa kao nižeg člana čopora. Vlasnik odlazi od kuće, a pas ostaje sam, izložen ogromnoj količini stresa. Oni psi koji su previše vezani za svog gospodara odmah po njegovom odlasku zapadaju u krizu.

Simptomi stresa su različiti. Pas najpre počinje da zavija, pa da laje, a onda nastupa destruktivna faza kada uništava svaki predmet u svom okruženju i u najgorem scenariju vrši nuždu svuda po kući.

Ako vlasnik takvog psa odlazi na duži put, a brigu o ljubimcu prepusti prijatelju ili ga smesti u pansion, situacija se još više komplikuje. Kod psa se tada mogu javiti potpuni gubitak apetita, krvava stolica i vidljiva depresija.

Ovde je reč o preteranoj emotivnoj vezanosti psa za gospodara, odnosno o nepostojanju nezavisnosti kao važnom preduslovu za normalan razvoj psa. Nakon napuštanja odgajivača (najčešće između 8 i 12 nedelje), štene se vezuje za novog vlasnika, tj. za osobu koja ga hrani i posvećuje mu najviše pažnje. Tako nastaje afektivna veza koja se još više razvija kada štene odraste i uzrokuje ekstremno visok nivo vezanosti psa za vlasnika.

Kako ne bi došlo do ovakvih, najblaže rečeno neprijatnih situacija, često i veoma opasnih po psa, vlasnik treba svog štenca na vreme da navikne na svoje odsustvo. Tako istreniran pas razviće bolji sistem odbrane od stresa. 

Simptomi stresa

Da bi se izborili sa nepodnošljivom količinom stresa psi koriste razne metode odbrane koje za posledicu imaju pojavu čitavog niza lako uočljivih simptoma. U početku psi najčešće zapadaju u stanje preddepresivnog straha, koji se fizički manifestuje kroz jasne reakcije, poput stalnog lizanja određenog dela tela ili opsesivnog ujedanja šape, što može izazvati pojavu ekcema ili granuloma. U kasnijim, težim stadijumima javljaju se i ostali simptomi: vršenje nužde po kući, anoreksija, bulimija, poremećaji sna, gutanje kamenčića, komadića drveta, plastike i drugih nesvarljivih predmeta.

image002
foto: pixabay.com

Najčešći uzroci stresa

Pored prekomerne vezanosti za gospodara, postoje i mnogi drugi okidači stresa kod pasa. Poremećena harmonija u porodici (čoporu), usled odlaska nekog njenog člana (uginuća druge životinje, odlaska deteta na školovanje, razvoda supružnika, smrti u porodici i sl.), čest je razlog pojave stresa. Najekstremniji slučaj predstavlja gospodareva smrt. Mnogi psi tada postaju duboko depresivni, često do te mere da uginu od žalosti za vlasnikom. U praksi je neretko bilo situacija kada se pas nastani na grobu vlasnika i neće da ode, odbijajući hranu i gladujući do uginuća. Stres kod psa izaziva i dolazak novog člana u porodicu. Međutim, to se lako rešava. Dovoljno je da pas pre nego što beba dođe kući provede izvesno vreme u sobi pripremljenoj za novorođenče, da onjuši igračke, posteljinu i bebinu garderobu. Iz porodilišta treba doneti jednu pelenu i dati je psu da je omiriše, kako bi mu bio poznat miris bebe.

Do stresa, straha i depresije mogu da dovedu i razne okolnosti iz okruženja u kome pas živi. Psi kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje i najviše vremena provode usamljeni vremenom postaju jako depresivni. Ako je vlasnik pod stresom, psi to primećuju i postaju i sami depresivni i uplašeni. Većina pasa se plaši vremenskih nepogoda, naročito grmljavine, do te mere da su u stanju da kada zagrmi pokušaju da iskoče kroz zatvoreni prozor. Međutim, treningom se ovakva vrsta stresa veoma efikasno može ublažiti ili potpuno eliminisati. Poremećaj rutine još jedan je okidač stresa kod pasa. Promene u satnici svakodnevnih aktivnosti dobro podnose mladi, zdravi psi, ali je problem kod starih pasa, koji teško podnose, na primer promenu vremena hranjenja i samog jelovnika, posete nepoznatih osoba, ne izvođenje u šetnju u uobičajeno vreme i slične situacije. 

image003
foto: pixabay.com

Kako pomoći psu?

U borbi protiv stresa najvažnija stvar je redovna, svakodnevna briga o psu koja podrazumeva vežbanje, igru, pravilnu ishranu i brigu o zdravlju. Važno je da se rutina psa ne narušava, da on svakoga dana jede u isto vreme, da ga šetate u isto vreme i da mu pružate istu dozu ljubavi i pažnje, nezavisno od Vaših obaveza i eventualnih problema. Podjednako važno je i da dobro poznajete Vašeg ljubimca, jer ako znate koje su to situacije stresne za psa, moći ćete da ih izbegavate i tako zaštitite psa od stresa.

Lečenje od stresa retko zahteva upotrebu lekova, a mnogo češće odmor, relaksaciju i edukaciju. Metode relaksacije su jako jednostavne i svode se na četkanje i dnevne vežbe. Ako sa psom provodite dosta kvalitetnog vremena u toku kojeg je prijatno i Vama i njemu, to je dobar put ka otklanjanju stresa i izbegavanju upotrebe medikamenata.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box