Bolesti pasa i mačaka

Piodermije površina predstavljaju površinske erozije kože sa pojačanom kolonizacijom patogenih bakterija. One nastaju nakon iritacije kože npr. nakon stalnog češanja kod pasa ili zbog prisustva kožnih nabora koji trenjem izazivaju iritaciju kože. Piodermije površina i nisu prave infekcije kože, ne pokazuju tendenciju širenja i dlačni folikuli nisu zahvaćeni procesom, a oštećenja korijuma su minimalna. Površne piodermije se javljaju samo kod pasa i to u vidu dva oboljenja:

  1. Piotraumatski dermatitis
(Akutna vlažna piodermija, akutni vlažni dermatitis ili “Hot Spots”
engl.)

Akutna vlažna piodermija je dosta česta kod pasa, a nastaje kao posledica samopovređivanja kože prilikom češanja, grickanja ili lizanja kože. Uzroci češanja kod pasa su mnogobrojni, javljaju se kod ujeda buve, prisustva ektoparazita, kod alergija, upala analnih vrećica, kod iritacije hemijskim sredstvima i dr. Izgrebana i vlažna koža podložna je infekcijama, naročito u toplijim danima.
Lezije na koži su ograničene, bezdlačne,  eritematozne (crvene), vlažne zbog eksudacije, s okruglastim rubom i vrlo bolne. Centar lezije je prekriven koagulisanim eksudatom. Promene mogu da se lokalizuju i u dubljim slojevima kože.
Lezije se nalaze na mestima gde se psi najčešće češu, a to je oko analnog otvora zbog problema sa analnim vrećicama, oko inficiranog uha ili iznad korena repa ako se pas češe zbog prisustva buva. Psi sa dugom i gustom dlakom su predisponirani za nastanak oboljenja.
Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka dobijenih od vlasnika i na osnovu karakterističnih simptoma.
Terapija podrazumeva najpre šišanje dlake u području infekcije, a zatim čišćenje rane antisepticima. U terapiji se koriste antibiotici  i kortikosteroidi koji se daju lokalno ili sistemski u zavisnosti od težine bolesti. Kod težih slučajeva potrebna je sistemska terapija koja traje 10 do 14 dana.
Preventiva nastanka akutne vlažne piodermije je svakako uklanjanje uzroka koji  dovodi do češanja , autotraume i stvaranja povoljnih uslova za nastanak infekcije.

  2. Intertrigo
(Piodermija kožnih nabora, “Skin Fold Dermatitis”
)

Intertrigo je površinski dermatitis koji nastaje na mestima gde su dve površine kože u bliskom kontaktu zbog međusobnog trenja dveju površina. Javlja se kod rasa pasa koji imaju dublje kožne nabore, kod gojaznih pasa, kod hormonskih poremećaja i dr. Rase pasa kod kojih se javlja intertrigo su brahiocefalične rase (facijalni nabori), bernandinci (rase sa velikim usnim naborima), rase pasa sa naborima na po telu (šar pei), engleski buldozi sa kupiranim repom itd. Intertrigo se može javiti i kod gojaznih starijih ženki koje su sterilisane i kojih vulva nije dovoljno razvijena pa nastaje piodermija kožnih nabora vulve.Kod brahiocefaličnih rasa pasa (pekinezeri, mops, engleski buldog) kožni nabori mogu oštetiti korneu i izazvati keratitis i ulceracije.
U naborima kože kod intertiga nalazi se prljav i smrdljiv sadržaj, a koža eritematozna (crvena), edematozna i vlažna. U kasnijim fazama bolesti mogu se javiti pustule, ulkusi i kraste.
Terapija se sastoji od čišćenja prostora između kožnih nabora nekim antiseptikom. Ako je koža upaljena koriste se kortikosteroidi lokalno ili sistemski u trajanju od 7 dana. Vlasnicima pasa se preporučuje hirurško uklanjanje kožnih nabora.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box