Bolesti pasa i mačaka

Botriomikoza je pojam za hronično, gnojno, granulomatozno oboljenje kože uzrokovano nefilamentoznim bakterijama, najčešće sa koagulaza pozitivnim stafilokokama (Staphylococcus spp.) ali uzročnici mogu biti i Streptococcus spp., Pseudomonas aeruginosa., Actinobacillus lignieresii i Proteus spp.
Promene se razvijaju na mestu lokalnog oštećenja kože, a mogu nastati i kao posledica već postojećeg patološkog procesa na kostima i mišićima. Granulomi nastaju u slučajevima kada organizam nije u stanju da eleminiše uzročnika već samo izoluje i lokalizuje infekciju. Granulomi takođe mogu nastati pri lokalizovanoj antigen-antitelo reakciji pri kojoj se glikoproteini nagomilavaju na površini mikroorganizama.
Kod botriomikoze bakterije stvaraju čvrste, pojedinačne ili multipne čvoriće sa fistulama iz kojih izlazi gnojni eksudat sa malim belim granulama koje imaju izgled zrna peska.
Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu pregleda životinje i biopsije kože.
Lečenje podrazumeva hirurško uklanjanje granulomatozne mase jer antibiotici nemaju efekat  s obzirom da je granulomatozna masa  relativno nepropusljiva za antibiotike. Terapija antibioticima je opravdana u postoperativnom toku.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box