Bolesti pasa i mačaka

contact_allergic_dermatitis

                               Photo

Ovaj dermatitis nastaje kao reakcija organizma na supstance sa kojima životinja dolazi u dodir. Te supstance su razne hemikalije, anilinske boje iz nameštaja, kaučuk, guma, biljne smole, hemikalije u šamponu, plastika od koje je napravljeno posuđe za hranu pasa i mačaka i dr.

Strana supstanca, obično nepotpuni alergen (hapten) dospeva na kožu , penetrira u epiderm i vezuje se za proteinski nosač stvarajući puni alergen.
Mehanizam nastanka bolesti je imunološki i alergijski dermatitis je primer reakcije preosetljivosti kasnog tipa (tip IV). Lezije se ispoljavaju pri ponovnom kontaktu sa istim alergenom. Lezije se razvijaju na mestima koja su slabije obrasla dlakom (stomak, brada, vrat i skrotum) i na područjima koja su bila u kontaktu sa alergenom. Promene na koži nastaju sporo i sporo se povlače, a one su u vidu eritema, papula sa ili bez vezikula i eksudat koji prelazi u krastu. Kao sekundarne lezije nastaju hiperpigmentacija, zadebljanje i otvrdnuće kože i alopecija. Svrab ne mora biti izražen.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, a potvrđuje se tkz. provokativnim izlaganjem i peč testom.
Promene spontano i polako nestanu i bez lečenja ukoliko životinja više nije izložena alergenu koji je doveo do alergijskog dermatitisa. Terapija podrazumeva izbegavanje alergena koji izaziva alergijski dermatitis i upotrebu kortikosteroida lokalno ili sistemski.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box