Nem.mesnati_merinoOvaj merino nastao je ukrštanjem ovaca tipa nemačkog rambujea i ovnova francuskog merino prekosa. Povremeno se oprezno ubacivala i krv Francuske ranostasne merino rase Ile de France. Primenjena je stroga selekcija da bi se što pre stvorio željeni tip.

U Nemačkoj se danas razlikuju dva tipa: mesnati merino za proizvodnju vune A sortimenta i mesnati merino za proizvodnju vune A/B sortimenta. Mesnati merino za vunu A sortimenta je najrasprostranjeniji.

Nemački mesnati merino je dosta krupna rasa. Po fenotipu veoma je sličan merino prekosu. Telesna masa ovnova je 85-115 kg, a ovaca 60-70 kg. Godišnji nastrig neprane vune kod ovnova je 6-8, a kod ovaca 5 kg. Finoća vlakna je 22-26 mikrona (A-A/B sortimenta).

Nemački mesnati merino je veoma plodna rasa. Od 100 ovaca dobija se 140-170 jagnjadi. Ranostasna je, u priplod šilježad prvi put ulaze sa 12 meseci.

Nemački mesnati merino je idealna kombinacija proizvodnje velikih količina kvalitetnog mesa i velikog prinosa fine merino vune.

 

Literatura:

Ovčarstvo – tehnologija proizvodnje; Gutić Milenko, Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladimir Kurćubić, Leka Mandić, Vladimir Dosković; Čačak, 2006.

 

Foto: Milerski

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box