Ramb5Američki rambuje vodi poreklo od Francuskog rambujea. Uvežen iz Francuske krajem 19 veka merino rambuje se brzo širio u SAD. Selekcijskim radom i poboljšanom ishranom i negom, u SAD su stvorena tri tipa A, B i C.

Tip A ima izražene kožne nabore po celom telu. Danas je skoro nestao jer se zbog velikog broja nabora teško striže. Ovce tipa B imaju kožne nabore samo po vratu. Međutim, zbog teške mašinske striže i on se sve više brojno smanjuje.

Najviše je rasprostranjen tip C. Ovaj tip ima najmanje kožnih nabora (samo dva na vratu). To su krupne životinje, s velikom količinom vune, pa su veoma raširene u SAD, tako da tamo čine oko 50% ukupne populacije ovaca. Ovce ovog tipa teške su 65-90, a ovnovi 100-130 kg. Proizvodnja vune se kreće od 6-8 kg u ovaca i 10-20 kg u ovnova. Runo je bele boje. Noge i deo lica su obrasle dlakom bele boje.

 

Literatura:

Ovčarstvo – tehnologija proizvodnje; Gutić Milenko, Milun Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Vladimir Kurćubić, Leka Mandić, Vladimir Dosković; Čačak, 2006.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box