Brachyspira

Brachyspira hyodysenteriae je etiološki izazivač dizenterije kod svinja.  Ovaj organizam može biti demonstriran veoma lako u ostruganoj mukozi kolona inficiranih svinja. Kao i uvek, zbog nepatogenih   B. innocens  i drugih spiroheta koje se često mogu naći u svinja, neophodno je  kultivisati B. hyodysenteriae da bi se dobila precizna/tačna dijagnoza dizenterije svinja. Samo pronalaženje velikog broja spiroheta na ostruganoj mukozi nije dovoljno za dijagnoszu.

 

B. hyodysenteriaei i B. innocens su anaerobi i za izolaciju i razmnožavanje se mora koristiti anaerobna tehnika. Oni moraju biti izolovani iz mukoze kolona ili rektalnog brisa. Uzorci se trebaju zasejati na triptoza soja agar koji sadrži  5% goveđe krvi i 400 ug/ml spektinomicina.   Veoma  koristan je medij BJ koji je razvijen ovde na  ISU. (BJ označava Bob Kunkle i JoAnn Kinyon.)  Ovaj medijum sadrži ekstrat svinjskog fecesa da poboljša rast i otkrije organizme. Ploče se stave u Gas-Pak lonce, ili Bio-Bag sistem koji sadrži zaštićene kristale i anaerobnu atmosferu sa  H2 i CO2 ( generator koverat).

 

Fenomen prstena.  Sledećih 2-6 dana inkubacije na 420C, B. hyodysenteriae se pojavljuje kao male delimično providen beta hemolitične “kolonije” i B. innocens će prikazati slabu hemolizu. Oba organizma proizvode mali površinski rast i većina studenata uoče samo zone hemolize na agaru. Da bi se proverio   fenomen prstena, treba odstraniti komad agara iz zone  gde organizmi rastu i i vratiti ploču natrag u anaerobne uslove. Ploče se inkubiraju  1 do 2 dana i uočiće se povećani intenzitet hemolize oko mesta gde je odstranjen komad  B. hyodysenteriaekulture.

 

Borrelia

 

U ovom rodu nalazi se patogen Borrelia burgdorferi etiološki izazivač Lajmske bolesti i B.anserina koja prouzrokuje akutnu septikemiju, diareju i anemiju kod živine. Ti anaerobni organizmi su primarno prvo preneseni krpeljima i nešto su teži za kultivisanje.

 

Literatura: dr Veselina Radanov Pelagic (sfscentar.com), dr Ronald Griffit, OSNOVI TEHNIKE VETERINARSKE MIKROBIOLOGIJE - radna sveska

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box