Koze i jarčeve tehnolog vodi u knjizi evidencija. U knjizi se nalaze sledeće rubrike i vode ovi podaci: redni broj, ušni broj, starost, generacija ukrštanja, plodnost, pol, isključenje iz uzgoja, uginuće.

Ženske životinje koje su ostavljene za priplod uvode se u knjigu evidencije tek posle jarenja. Do tada se vode u registaru jaradi u kojem se vode sledeći podaci: datum jarenja, plodnost majke i njena ocena vimena. Radi kontrole redosleda generacije uz broj stavlja se u desno uho za F1 generaciju jedan X, a za F2 generaciju dva XX.

Odgajivač svaki dan evidentira koliko se koza i koliko jaradi po kozi ojarilo. Takođe beleže se uginuća jaradi što se dokazuje lešinom. Odgajivač na osnovu toga vodi dnevnik jarenja koza. Više puta godišnje treba prebrojati koze, a i jarad kako bi se izbegli neopravdani gubici. Za uspeh kod jarenja treba radnike posebno stimulisati.

 

 

Literatura:

Gutić Milenko, Snežana Bošković-Bogosavljević, Vladimir Kurćubić, Milun Petrović · Leka Mandić, Vladimir Dosković - KOZARSTVO TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA; Čačak 2006.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KOZE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box