Toksemija tokom bremenitosti (ketoza) je takvo stanje koje može da izazove smrt i naškodi bremenitoj ženki tokom poslednjih pet nedelje trudnoće ili ubrzo nakon početka laktacije. Ukoliko se rano otkrije, ketoza se može uspešno izlečiti; u suprotnom slučaju, smrtnost je velika.

Ketoza nije ni virus, ni bakterija, već predstavlja nedostatak hranljivih materija. Obično napada ženke tokom pet nedelja pre porođaja. Među simptomima koji se pojavljuju izraženi su tmurnost ili depresija i znatno smanjen apetit, praćeni, potom, opštom slabošću i čudnim, otežanim hodom ili životinja uopšte ne hoda. Ovi simptomi mogu brzo da se pogoršaju i primoraju životinju da sedne i onesposobe je da ustane. Ženke se, u ovoj fazi bolesti, ne mogu izlečiti.

Ketoza se uspešno može lečiti ukoliko se na vreme otkrije. Test urinokulture, ako što je Keto–provera, obično je tačan. Međutim, na ketozu treba posumnjati čim bremenita ženka počne da se čudno ponaša ili sedi više nego što je uobičajeno. Ketoza se obično leči propilen–glikolom, koji nije otrovan. Stoga se odobrava davanje propilen glikola ženki ukoliko simptomi ukazuju na ovakvo stanje i ukoliko je ženku nemoguće ispitati.

Ovakvo stanje se najbolje izbegava prevencijom, koja podrazumeva da se u hraniva za ženku u kasnoj fazi bremenitosti doda šećer ili melasa. Melasa se može dodati i u vodu za piće.

 

 

Literatura:

Gutić Milenko, Snežana Bošković-Bogosavljević, Vladimir Kurćubić, Milun Petrović · Leka Mandić, Vladimir Dosković - KOZARSTVO TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA; Čačak 2006.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KOZE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box