Engleski punokrvni konj
engleski punokrvnjak1
Alternativno ime
Engleski punokrvnjak
Galoper
 
Zemlja porekla
 Engleska
Namena
Galopske trke

Engleski punokrvnjak je rasa konja koja se koristi za galopske trke. Iako se termin „punokrvnjak“ tehnički može koristiti za svakog čistokrvnog konja, u praksi se ta reč odnosi na konja engleske rase.

Rasa je nastala tokom sedamnaestog i osamnaestog veka. Domaće kobile su ukrštane sa uvezenim orijentalnim pastuvima arapskih, berberskih i turskih rasa. Svi primerci Engleskog punokrvnog konja vode poreklo od tri pastuva – osnivača rase:

The Byerley Turk – Prvi pastuv koji je uvezen u Britaniju. Kapetan Bajerli je pastuva doveo iz Mađarske, nakon što ga je oduzeo od zarobljenih turskih plemića. Pretpostavlja se da je bio arapske rase. Njegov potomak je Herod, oždrebljen 1758, koji je bio veoma značajan priplodni pastuv.

The Darley Arabian – Oždrebljen je 1700. godine u Siriji. Kupio ga je Tomas Darli i doveo u Jorkšir. Imao je ogroman uticaj na nastanak rase. Dva najznačajnija njegova potomka su Flying Childers i Bartlet’s Childers. On je pra-pra-pradeda čuvenog Eklipsa.

The Godolphin Arabian – Poslednji pastuv doveden u Englesku. Oždrebljen je u Jemenu. Nakon Sirije i Tunisa, dospeo je u Evropu kao poklon francuskom kralju. Po jednoj priči, vukao je kola sa vodom u Parizu. Tu ga je video Edvard Kouk i doveo ga u Englesku. Od ovog pastuva potiču Lath, najbolji galoper u Engleskoj posle Flying Childers-a, i Cade, koji je nastavio liniju svog oca i ostavio mnogo potomaka.

Godine 1793. napisana je prva matična knjiga u koju je upisano oko 5.500 grla. Sva evidentirana grla bili su potomci ovih pastuva. Matična knjiga je ostala nepromenjena do danas i čistokrvnom se smatraju samo ždrebad čiji su roditelji u nju upisani.

Nakon početka osamnaestog veka, Engleski punokrvnjak se raširio po čitavom svetu. Danas ima nekoliko miliona primeraka rase, a svake godine se registruje preko sto hiljada ždrebadi. Njihova popularnost rasla je zahvaljujući brzini, eksplozivnosti i temperamentu. Na galopskim trkama učestvuju samo konji ove rase.

Engleski punokrvnjak je veoma elegantan i čvrste građe. Ima plemenitu glavu, dugačak vrat, dubok grudni koš, kratka leđa i duge sapi.Obično je dorate, crne ili alate boje; može biti i beo, siv, ili palomino,  mada se te boje retko sreću.Visok je 160-173 cm, a težak 450-500kg.

Engleski punokrvnjak je pravi atleta u svetu konja. Izuzetno je brz i snažan. Živog je temperamenta, hrabar i borben. Koristi se prvenstveno za trke, ali se sreće i na takmičenjima u preskakanju prepona, dresurnim takmičenjima i endjuransu. Bio je značajan meliorator za mnoge novije rase.

Oko deset procenata grla ove rase ima problema sa zdravljem nogu i kopita. Ovo je uglavnom posledica napornih treninga u prvih nekoliko godina života. Veliki napori na trkama utiču i na zdravlje respiratornog i kradiovaskularnog sistema.

Zanimljive informacije:

  • Kao datum rođenja svih ždrebadi rođenih u toku godine upisuje se prvi januar, bez obzira na to u kom su mesecu zaista rođeni.
  • Grlo se ne može upisati u matičnu knjigu ako ne postoje svedoci njegovog začeća, tj. pripusta pastuva na kobilu. Za razliku od svih drugih rasa, kod Engleskog punokrvnjaka nije dozvoljena veštačka oplodnja.
  • Najpoznatiji galoper svih vremena je Sekretarijat. Ovaj Engleski punokrvnjak osvojio je 1973. godine triplu krunu u Americi, startovao je u 21 trci, pobedio u 16, postavio 5 novih rekorda i prodat za preko šest miliona dolara.

 

 

 

 

 

Autor: Angelina Meringer

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box