Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: Ogromno vime krave, molim za pomoć!

Ogromno vime krave, molim za pomoć! 01 jun 2018 19:39 #16511

Dobar dan poštovani, imamo problem kakav do sada nismo imali, niti smo se susreli sa nečim sličnim. Krava je oteljena pre 18 dana i vime je ogromno, ogromni otoci. Naši veterinari, pa čak ni profesor sa fakulteta se nisu susreli sa ovakvim problemom. Veterinari su dolazili nekoliko puta (dva-tri puta), davali deksu, antibiotik i jednom diuretik, ali nema rezultata. Sumnjaju da jetra ne radi kako treba, tj da nema dovoljno albumina koji će da povuku tu vodu (ali nikakve analize nisu uradjene). Nekad imamo utisak da se to smanji, nekad imamo utisak da se poveća, ali da ne valja to svakako vidimo. Mleka ima do 10l dnevno. Danas je imala temperaturu i do 41, bio je veterinar, dao je malopre navedeni terapiju uz analgetik. Pa bih vas ja zamolila da date neko svoje mišljenje, ili savet šta bi tu moglo da se uradi.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Ogromno vime krave, molim za pomoć! 01 jun 2018 21:31 #16512

  • DjordjeVet
  • DjordjeVet's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Gold Boarder
  • Poruka: 183
  • Primljeno zahvalnica: 34
  • Karma: 12
ostaju li otisci prstiju na vimenu kad se pritisne? koliko se vime smanji kad izmuzete mlijeko? da li je muza bolna?
kako je sa unosom vode i mokrenjem? jesu li povecani, smanjeni?
ima li otoka negdje drugdje? prsa, djerdan, stomak, noge? zamara li se krava kad se krece?
jede li uredno?
...sve počinje i sve završava u biblioteci...ne postoji ništa izvan knjiga...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Ogromno vime krave, molim za pomoć! 02 jun 2018 12:08 #16513

Prilikom muže i masaže vimena kada se malo jače stisne propadaju prsti kroz te otoke. Pošto je mala količina mleka onda se i ne sma ji mnogo vime, jedino što smo primetili jeste da je ujutro mekše pre muže. Nisam sigurna koliko je muža bolna, pretpostavljam da jeste, jer se ponekad ritne.
Slabije pije vodu, kantu eventualno dve u pojenju (poji se dva puta dnevno). Što se tiče mokrenja, iskreno, nismo primetili ništa posebno što bi moglo biti promenjeno.
Otoka nema više nigde, samo vime je problem, taj dan kad se otelila vime nije bilo tako veliko, tek sutradan je nabujalo i od tada se jako malo smanjilo, možda za nijansu.
Kad se otelila bio je problem oko ustajanja,ali sada teže hoda, nezgodno joj je, jer je vime veliko. Kada leže uglavnom leže na jednu stranu (levu) i na toj strani su manji otoci, ali ima i manje mleka, u zadnjoj levoj sisi gotovo ni da ga nema.
Jede uredno, nekad malo manje, nekad više, obrok sada dobija ujutro i pojede ga, seno jede uglavnom kao i inače. Kontrakcije buraga su u redu i preživanje je redovno.
Poslednja izmena: 02 jun 2018 12:14 od samozoka41@gmail.com.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box