Električna ograda za životinje, poznata i kao električni pastir, pastirica ili čobanica, je sastav koji se koristi za obuzdavanje životinja na farmama, pašnjacima ili drugim prostorima. Radi na principu slanja električnog impulsa kroz žicu ili ogradu kako bi se životinje održale unutar određenog područja ili da bi se sprečilo njihovo prisustvo. 

Princip rada električnog pastira: 

Električna ograda koristi električnu struju koji se prenosi kroz žicu ili ogradu. Ta struja je  obično pulsirajuća i visokog napona, ali niske energije. Kada životinja dođe u kontakt s ogradom, oseti električni impuls koji je zastrašuje ili uzrokuje blagu nelagodu, ali ne nanosi trajnu štetu. Nakon 2 do 3 kontakta sa ogradom životinje joj više neće prilaziti.

Upotreba električnih pastira: 

Električne ograde koriste se u različite svrhe, uključujući obuzdavanje stoke na farmama, ograničavanje pristupa divljih životinja poljoprivrednim usevima, zaštitu vrtova od štetočina, osiguranje sigurnosti kućnih ljubimaca i druge namjene.

Komponente električnih pastira: 

Električna ograda (električna čobanica ili pastir) sastoji se od nekoliko osnovnih komponenti:

  • Uredjaj koji pretvara niski napon u visoki impuls. Potrebno je obratiti pažnju koliku jačinu struje daje na izlazu, koliko ima džula na izlazu (J) i koju se dužinu ograde preporučuje

  • Izvor napajanja pomoću koga uredjaj radi: struja 220V, akumulator 12V, bateriju 9V ili solarni panel. Preporuka je uredjaj na struju ako imate mogućnost povezivanja na mrežu. Ukoliko nemate najbolja je opcija akumulator 12V. Možete iskoristiti i polovan akumulator od traktora i auta. Baterije od 9V nisu punjive i traju otprilike jednu sezonu pa predstavljaju trošak svake godine.

  • Izolatori su nosači žica traka i mreža kroz koje prolazi struja električnog pastira. Izradjeni su najčešće od plastike. Razlikuju se izolatori za žicu i traku. Obično se postavljaju na drvene stubove ali postoje i izolatori za armaturu koji se u poslednje vreme sve češće koriste.

  • Žice, trake i mreže provode struju u impulsima. Žice se sastoje iz plastične vrpce u koju je upleteno 2 ili više licni. Prilikom odabira najbitnije je obratiti pažnju na njihovu provodljivost odnosno otpor. Što je otpor veći provodljivost je manja. Npr. žica otpora 10 oma se preporučuje za ograde dužine do 200m, 4 oma je za do 2km, 0,35 oma je za 8,6km. Uglavnom na svim žicama piše koliki je otpor po metru i preporučena maksimalna dužina ograde. Takodje se koriste i pocinkovane čelične žica ali samo one za koje se tačno zna koliki je otpor po metru. Žice kupljene u gvoždjari nisu pravljene da provode struju i to je najčešća greška koju prave kupci prilikom kupovine jer imaju velik otpor i obično je struja u njima dosta slabija od potrebne.

  • Stubovi - služe za nošenje žica. Mogu biti od drveta, armature i plastike. Na njih se montiraju izolatori kroz koje se provlače žice i trake. Fabrički stubovi od plastike na sebi imaju nosače pa na njih nije potrebno montirati izolatore i predstavljaju najekonomičniji izbor ukoliko nemate svoje stubove. Veoma se lako postavljaju i prenose.

  • Dodatna oprema: Gromobran - sprečava oštećenje uredjaja prilikom udara groma. Ispitivač električnog pastira - brzo i jednostavno proverava jačinu struje u žici. Spojnica za žicu/traku na uredjaj - služi za lakše i sigurnije povezivanje uredjaja sa žicom/trakom ili mrežom. Spojnice za žicu ili traku - služe ukoliko je potrebno da nastavite žicu ili traku. Motalice - služe da lako namotate žicu/traku nakon završene sezone ili prilikom premeštanja električnog pastira.

Vrste električnih pastira:

Postoje različite vrste električnih pastira koje se koriste za različite životinje i namene. Najčešće vrste su žičane ograde i trake. Žičane ograde koriste se za goveda, ovce, koze i slične životinje, dok se trake češće koriste za konje i divlje životinje.

Prednosti električnih pastira: 

Električne ograde imaju nekoliko prednosti u usporedbi s tradicionalnim ogradama. One su ekonomičnije, lakše se postavljaju i mogu se lako prilagoditi veličini i obliku prostora. Ograde su također mobilne, što znači da se mogu premještati na različite lokacije prema potrebi.

Sigurnost za životinje: 

Električna čobanica je sigurna za životinje kada se koristi ispravno. Impulsi električne ograde nisu dovoljno jaki da povrede životinje, već samo uzrokuju privremenu nelagodu kako bi ih održale unutar određenog područja ili ih odvraćale od opasnih prostora.

Održavanje i upravljanje: 

Električne ograde zahtevaju redovno održavanje kako bi se osigurala njihova efikasnost. To uključuje proveru žica ili traka, proveru izolatora, održavanje izvora napajanja i proveru uzemljenja.

Važno je napomenuti da je postavljanje i korištenje električne ograde za životinje odgovornost vlasnika ili korisnika. Pravilna instalacija, održavanje i sigurna upotreba ključni su faktori kako bi se osigurala i dobrobit životinja. Uvek je preporučljivo konzultirati stručnjaka pre postavljanja električne ograde.

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box