domaca-guskaDomaća guska je autohtona rasa skromnih proizvodnih osobina. Pretežno se uzgaja u ravničarskim krajevima i slivovima većih reka. Uzgaja se radi proizvodnje mesa, jaja i perja. Vrlo je slična po izgledu i osobinama divljoj gusci. Poznato je nekoliko sojeva domaće guske (somborska, podunavska, novopazarska), iako se po nekim autorima ovi sojevi spominju i kao posebne rase.


Izgled i osobine:

Domaća guska odlikuje nisko, zdepasto telo, mala glava, prilično širok vrat i kratke noge. Glava je prilično mala u odnosu na telo. Kljun je trouglastog oblika i narandžasto-crvene boje. Lice je obraslo perjem i malo izbočeno, oči svetle do tamnoplave boje. Vrat je prilično snažan i izbočen. Telo je kratko, zdepasto i snažno. Boje je bele, sivoplave, belosive i sive. Pare se u januaru ili februaru i obično nosi 10 do 15 jaja. Instinkt leženja je jako izražen. Telesna masa se kreće od 4 do 6 kg. a utovljene mogu biti teške i preko 8 kg. (Fotografija: Darko Drobnjak).


Status
: Rizično ugrožena

Veličina populacije u Srbiji: Somborska – nema podataka; novopazarska 10-100 u 2004; podunavska 10-100 u 2004 (izvor podatka DAD-IS FAO)
Tekst preuzet sa sajta cepib.org.rs  

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box