Example of Category Blog layout (FAQs/General category)

Da li psima i mačkama prijaju putovanja i kako ih olakšati?

Psi i mačke su usko povezani sa čovekom, i služe mu kao kućni ljubimci, čuvari, vodiči i time postaju sastavni deo čovekovog života. Kao i ljudi, i psi i mačke su društvena bića, time ih je ova sličnost i zbližila i stekli su jedinstvenu poziciju u životu samog čoveka - etiketirani kao njegovi važni saputnici i prijatelji. Otuda i naša briga da putovanje sa ljubimcem prođe na najbolji mogući način, bilo da je u pitanju putovanje sa psom ili mačkom.

Samo putovanje sa vašim kućnim ljubimcem može biti izvanredan doživljaj, kako za vas, tako i za njega. Stoga, sigurni smo da  često postavite pitanje - Kako li će vaš kućni ljubimac podneti putovanje? Kako će se ponašati u putu? Da li psima i mačkama uopšte prijaju putovanja?

 21015605 1646761398689317 731160522 n

Ono što je bitno da znate jeste da, kada se spremate za put sa vašim ljubimcem morate biti upućeni i upoznati sa uslovima koji moraju biti ispunjeni za putovanje sa kućnim ljubimcem, bilo da planirate putovanje avionom pa rezervišete avio karte kod turističke agencije, bilo da želite da putujete automobilom, vozom ili drugim vrstama transporta.

Što se tiče same papirologije za putovanje postoje pravila koja važe za zemlje koje su van EU, kao i za zemlje koje su same članice EU, o čemu se detaljnije možete informisati na papirologija za put.

Veterinarski pregled pre putovanja je obavezan!

Pre bilo kakvog dužeg puta, neophodno je da vašeg kućnog ljubimca, bilo da je u pitanju pas ili mačka, odvedete na pregled kod veterinara. Vrlo bitna stavka iz razloga izdavanja potvrde o zdravstvenom stanju ljubimca, ukoliko, recimo, putujete van granica zemlje. Isto tako, možete izdresirati vašeg psa za putovanje automobilom, pa samim tim možete i olakšati i sebi i vašem ljubimcu i učiniti putovanje prijatnim iskustvom.

Kako psi i mačke podnose putovanje automobilom?

Kao i ljudi, tako i kućni ljubimci. Neki dobro podnose vožnju i uživaju, dok drugi i ne baš. Zato, pre puta, bilo bi korisno da vašeg ljubimca donekle pripremite na vožnju automobilom.

Često se dešava da se jave problem sa mučninom. U tom slučaju konsultujte se sa veterinarom oko lekova koje bi mogli da date vašem ljubimcu pre vožnje.

Da biste vašeg ljubimca spasili od prevelikog stresa tokom putovanja potrebno je da:

  • pravite češće pauze,

  • ne dozvolite da dehidrira,

  • izbegavate hranjenje pred put,

  • ne pojačavajte radio previše.

Transporter ili transportna korpa jedno je od rešenje za putovanje sa ljubimcima, jer vlasnici ne mogu uvek da predvide ponašanje životinje u prevoznom sredstvu. Njihovim stavljanjem u zatvorenu korpu bićete sigurni da će ostati unutra i izbeći ćete sve nepredvidive situacije koje vode ometanju dok vozite. Takođe, sigurnosnim pojasevima, pored toga što osiguravate transporter, možete osigurati i velike pse.

Ovo su bile samo neke od smernica za putovanje automobilom, a ukoliko je vaš saputnik za željenu destinaciju pas, onda više detalja o tome pogledajte na kako pripremiti psa za putovanje.

Putovanje ljubimaca brodom

Postoji mali broj brodskih prevoznika koji pružaju mogućnost putovanja sa kućnim ljubimcima. Pre samog putovanja, bitno je da se dobro informišete koji to brodski prevoznici omogućavaju putovanja sa ljubimcem i slediti njihova pravila.

Kao i u slučaju ostalih vidova tansporta, i kod prevoza brodom bitno je da uz sebe imate i važeća veterinarska uverenja o zdravlju ljubimca. Brodski prevoznici nalažu da vlasnici svoje ljubimce tokom putovanja drže na otvorenim palubama, na povocu i uz stalnu kontrolu.

Ukoliko su vremenske prilike takve da ne dopuštaju gore navedeno, onda mogu ostati u kabilni sa vlasnikom, ali samo ukoliko je cela kabina rezervisana isključivo za njega.

Kakva su pravila za putovanje ljubimaca avionom

Što se tiče pravila i propisa vezanih za putovanje ljubimaca avionom ono što je bitno da znate jeste da nećete biti odvojeni od vašeg ljubimca tokom leta - naglašavaju iz jedne od avio kompanija (što nije slučaj sa svim avio kompanijama, ljubimci se stavljaju sa prtljagom). Vaš ljubimac će biti smešten tik pored vas, u transportni kavez, što je jedan od glavnih pravila avio kompanija.

Njihov prevoz mora biti potvrđen od strane avio kompanije, pre samog putovanja, pa je vrlo bitno da se na vreme informišete o svim pravilima putovanja sa kućnim ljubimcem. Obaveštenje avio kompaniji o težini ljubimca sa nosiljkom, kao i o dimenzijama nosiljke je veoma važno. Naravno, podsećamo da ako letite preko turističke agencije, sve ove informacije morate dostaviti svom agentu.

Pravila za putovanje ljubimaca se odnose i na to i da:

  • ljubimac ne sme biti opasan, agresivan i neprijatnog mirisa,

  • je potrebno nabaviti dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju u koju putujete, kao i ostala zahtevana dokumenta od strane zemalja izlaska, ulaska, tranzita,

  • posedujete uverenje o vakcinisanju protiv i važeća neophodna zdravstvena uverenja,

  • u istom kavezu mogu da budu smeštene maksimalno dve životinje koje pripadaju istom leglu,

  • nosiljka i životinja ne smeju biti teži od 8 kg,

  • nosiljka mora imati mrežasto platno za ventilaciju i mora biti osigurana od potencionalnog curenja tečnosti i otpada,

  • glava i ostali delovi tela ne smeju da vire iz nosilje tokom putovanja,

  • dimenzije nosiljke treba da budu 40 (dužina) x 30 (širina) x 24(visina).

Uživajte zajedno sa vašim ljubimcem u čarima koje vam nudi destinacija iz snova i učinite da vam put bude „mačiji kašalj“.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box