Danski landras
danski-landras
Alternativno ime
eng. Danish landrace
Zemlja porekla
 Danska

Danski landras je srednja do velika rasa svinja koja je nastala ukrštanjem domaće danske svinje i velikog jorkšira.

Prvo registrovano stado danskog landrasa registrovano je 1896.  prvi progeni test (test na potomstvo) je obavljen 1907. godine. Potom počinje ozbiljno poboljšanje ove rase a ispitivanje proizvodnje i kvaliteta su postali sastavni deo programa poboljšanja danskih svinja. U Danskoj je 1931. godine osnovan nacionalni komitet za uzgoj i proizvodnju svinja koji je i danas aktivan.

Ove svinje imaju srednje dugu i široku glavu sa teškim i položenim ušima. Trup je dug, u prednjem delu uži nego u zadnjem. Ledjna linija je ravna, srednje širine. Plećke su slabije razvijene a butovi snažni i mesnati. Nerasti u zrelom dobu i rasplodnoj kondiciji imaju 200-250 kg a krmače 180-200 kg.

Ova bela svinja je poznata po svojoj dobroj plodnosti i odličnim majčinskim osobinama (brižna i pažljiva majka). Krmača prasi prosečno 10 -12 živih prasadi težine oko 1,2 kg koji za 30 dana dostižu telesnu masu od 7-7,5 kg. Za 190-200 dana tovljenici imaju 100 kg. Nazimice se prvi put pripuštaju sa oko 7 meseci. 

Danski landras je jedna od najboljih pasmina belih svinja. Njihova mesnatost je veoma visoka (preko 60% u polutkama).

Da bi imala monopol za uzgoj ove izuzetno vredne pasmine, Danska je branila izvoz danskog landrasa. Kako su se i u drugim zemljama razvijale visoko-mesnate svinje Danska je ukinula zabranu izvoza. Rezultat ovog poteza je nedovoljna rasprostranjenost Danskog landrasa.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - SVINJE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box