Pekinezer
Pekinezer
Alternativno ime
Fu (Foo)
Peking Palasthund
Zemlja porekla
Bandera de la República Popular China Kina
Klasifikacija
FCI: Grupa 9 Grupa 5 8 #207
AKD: Toy
ANKD: Grupa 1 (Toys)
KKD: Grupa 5 - Toys
BKD: Toy
NZKD: Toy
UKD: Companion Breeds

Pekinezeri su pripadnici najstarije rase pasa, a nastali su u Kini. Njihovo ime dolazi od grada Pekinga. Maleni su, ali znaju biti iznenađujuće teški kad se podignu jer imaju teške kosti.

 

Legenda

Prema legendi, pekinezer je nastao od lava i majmunice koji su se jako voljeli. Pekinezer je stoljećima živio isključivo na carevu dvoru. Veoma su ga pazili, njegovali i duboko poštovali. Smatrali su da on štiti svoga gospodara na onom svijetu.

U 19. stoljeću odnose ih u Englesku, gdje i dalje zahtijevaju udobnost i obavezne šetnje. Pomalo su suzdržani prema ljudima. Samo vlasniku otvoreno pokazuju ljubav.

 

Karakter

Pekinezeri imaju jak karakter i pravi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti. Iako su maleni, toliko su hrabri da to može prijeći u tvrdoglavost. Osjećajni su i neovisni. Povremeno ih je teško nahraniti jer žele pokazati da su dominantniji od vlasnika pa odbijaju hranu. Opet, ako previše jedu mogu postati gojazni.

Katkad toliko vole vlasnika da postanu ljubomorni. Znaju dugo i bučno lajati. Nisu agresivni, ali lajanjem dokazuju svoju neizmjernu vjernost. Dobri su za život u stanu i nije im nužno dvorište. Ipak, kako bi očuvali zdravlje, potrebno ih je redovito šetati i igrati se s njima.

 

Zdravlje

Njihov prosječan životni vijek je između 10 i 15 godina. Skloni su bolestima srca, dišnim problemima i lako se prehlade.

Veoma su osetljivi na hladnoću pa se zato preporučuje da se drže na temperaturi od 20-25 stepeni, takođe se leti preporučuje da u prostorijama u kojima borave ne bude više od 30 stepeni. Naravno nameće se pitanje kako im pomoći da savladaju visoku spoljašnju toplotu, najbolje ih je ošišati ili iščetkati svu podlaku.

Obavezno ih treba svakodnevno češljati jer im se dlaka lako zapetlja. Treba im čistiti lice i oči te provjeravati što im se krije u dlakavim šapama.

 

 

 

Negovanje

Dobro negovan pekinezer je srećan pekinezer. Sa njegovom sjajnom dlakom I dugim repom kao perjanicom i resama. Pekinezer treba da bude kako ga je priroda namerila: ne sa šišanjem usiju i rezanjem repa. Negovanje treba da počne sto pre dok se novo štene privikava na dom. Ako čekate dugo, mozete imati nedisclipinovanog psa.

Najvažniji deo pribora za negu pekija je četka, koja treba da se upotrebaljava svakog dana ako je moguće. Četka od prave čekinjaste dlake su preferirane, speciajlno one koje nisu previše krute.

U nekim radnjama ćete primetiti četke sa kuglicama na vrhovima igala. Ove nisu nikako dobre! Ove četke cupaju dlaku I prouzrokuju da se dlaka cepa.

Dobra četka za pekinezere je # 1 All System Pin Brush koja se može kupiti u mnogim prodavnicama gde se organizuju izložbe. Ova četka je odlična za početak četkanja a za finalni rezultat iščetkajte psa sa Mason Pearson Brush četkom, koja ne napravljena od veprove dlake (čekinje). Ja, licno, preferiram ½ i ½ Mason Brush, radije nego 100% od veprove dlake.

Češalj od čelika sa retkim zubcim treba upotrebljavati samo da se razmrse kuglice dlake (uvaljana dlaka), a ne za snažno četkanje jer to moze iščupati dlaku.
Česalj s čestim zubcima je odličan za češljanje lica, ali morate paziti da ne povredite oči psa. Ovaj česalj je takodje dobar za cetkanje dlake na i okolo njuškice psa.
Takodje, dobra Slicker Brush – ce pokupiti mrtvu dlaku iz krzna – ako ne nameravate da izlažete psa. Ova četka je veoma dobra I za četkanje psa koji gubi bebeću dlaku. Postavite ćebe ili peškir na sto gde nameravate da negujete psa. Ovo je veoma vazno. Ako ne negujete vašeg psa na stolu, možda ce se plašiti stola na izložbama – i izgubiti na poenima i stilu!
Najvažniji savet kad počinjete sa negom psa je da počnete sa ČISTIM psom. Ako mu je potrebno kupanje- uradite to, ali pre toga iščetkajte krzno brzo da maknete uvaljano (kuglice) i zamršeno krzno- inače bi ovo bilo teže uraditi posle kupanja. Danas ima dosta proizvoda za suvo kupanje – gde se upotrebljava talk. Da bi se krzno dobro očistilo, mozete poprskati puder za bebe ili medicinski puder (gold bond powder).

 

 

Instukcije za negovanje

Počnite sa podlakom. Pažljivo okrenite vašeg pekija na ledja ili na stranu. Ako je krzno prljavo, iscedite krpu od tople (mlake) vode i istrljajte isprljane delove. Onda pospite puderom (baby, medicinski puder za stopala) i dobro utrljajte u krzno. Ako je Vaš pekinezer muško, možete mu obrijati (sa mašinom skratiti) dlaku ispred polnog organa, u vidu okrenutog slova V, Ovo ce pomoći oko mirisa mokraće koji neki mužjaci imaju. 
Možete I ošišati malo dlake oko polnog organa da bi erija bila cistija (higijenskija), specijano ako ga nameravate upotrebaljavati za razmnožavanje.

Onda četkajte svaku dlaku dok ne izgleda kao da stoji sama. Ako krzno nije prljavo, samo ga iščscetkajte. Stavite malo pudera da se oslobodite mrtve dlake I da očistite krzno. Medicinski puder takodje možete upotrebiti- on je dobar kod suve kože koja se ljušti, ali pazite da ne udje u oči.

Okrenite psa I stavite ga na noge. Iščetkajte ga brzo, upotrebljavajući lagane pokrete u suprotnom pravcu od pada dlake. Počnite od zadnjeg dela vrata I četkajte od kože prema kraju dlake- I uvek prema glavi. Četkajte krzno sa strana da bi učinili da pas ima sto širi, krupan frontalni deo tela.

Možete staviti malo pudera iza ušiju da bi preventirali mršenje dlake I da osvežite krzno.

Očistite uši nežno (pazljivo), ne idite duboko unutar školjki. Pažljivo upotrebite vlažnu krpu I očistite vosak (ako ga ima) sa pamukom.
Možete upotrebiti Mineral Oil / Ulje od Minerala, sirće razblaženo sa vodom: ¾ sirce/voda, ili razblažite pola/pola alkohol sa vodom da napravite sredstvo za čišćenje. Nemojte upotreljavati alkohol ako postoji ikakva iritacija koze. Onda poprskajte malo medicinskog pudera u oba uva.

Iščetkajte rese na krajevima ušiju, pošto je uvo povuceno natraske (nazad). Ako ima dlake u školjci (ušnom kanalu) trebate je maći sa pincetom. Ovo je preventiva protiv skupljanja voska, kuglica (zamrsene dlake) i drugih problema.

Iščetkajte rese na ušima prema napred da postignete efekat perja.

Iščetkajte dlaku ispod ušiju prema licu. Iščetkajte dlaku na vrhu glave prema nazad da biste postigli efekat ravnog, četvrtastog izgleda glave i da biste sakrili , ako postoji, oblik jabuke ili okruglu glavu psa.

Povucite rep nazad, podelite dlaku na pola I iščetkajte. Pustite da rese padnu (na bilo koju stanu) da biste postigli kratkoću tela psa.

Slobodnim pokretima iščetkajte rese psa, pomalo na gore. Iščešljajte (česljem) malo rese na usima, repu, itd. 
Ako češljate snazno, oštetićete krzno.

NAPOMENA: Nokti moraju biti održavani stalno jer mogu da izazovu jak bol. Oči mogu biti teško povredjene sa nepotkraćenim noktima.
Nemojte kratiti nokte prekratko jer ovo moze oštetiti zivac i izazvati krvarenje. Ako se krvarenje desi, možete na nokat staviti produkat koji se zove Quickstop. Potkratite dlaku izmedju jastučića na šapama, jer skupljena prljavština prouzrokuje bol. Poprskajte malo pudera izmedju jastučića posle čišćenja I sušenja.

VAZNO: Ne kupate Vašeg pekija često - jer bi ovo ostavilo krzno bez važnih esencijalnih ulja I imalo za posledicu suvo, beživotno krzno.
Neki psi uživaju da šetaju vani posle kiše I to može biti katastrofalno za krzno. Kad krzno izgleda pljavo, vreme je za kupanje! 
Ako stavite puder očistićete krzno a i zaštiti kožu od suvoće.

ZAPAMTITE: Ako se pekinezer ne četka svakog dana, pojaviće se zamrsuljci na krznu.

NIKADA NEMOJTE ČESLJATI SUVO KRZNO

 

Standard rase

Pekinezer Sekcija 8 Standard br. 207- Kina/V.Britanija

Opšta pojava: Mali, dobro izbalansiran, zbijen, dostojanstven, kvalitetan.

Karakteristike: lavlje pojave držanja, oprezan i inteligentan u izrazu.

Temperament: Neustrašiv, veran, rezervisan, ali ne bojažljiv ili agresivan

Glava i lobanja: Glava je velika, proporcijalno šira nego dublja, lobanja široka, prostrana i ravna između ušiju, nije zaobljena, široka između očiju. Njuška veoma kratka, široka. Nozdrve duge, otvorene i crne. Labrnje prostrane, dobro naborane sa čvrstom donjom vilicom. Profil je ravan, sa dobro postavljenom nosnom pečurkom između očiju. Stop izrazit. Neophodno je da nos, usne i ivice očiju budu crni.

Oči: Velike, čiste, okrugle, tamne i sjajne.
Uši: Srcolikog oblika, usađene u ravni sa lobanjom i nošene priljubljene uz glavu, pokrivene dugom, obilnom i paperijastom dlakom. Ivica uha, ne treba da se spušta niže od linije njuške.

Usta: Pljosnate usne, ne smeju se videti zubi i jezik. Jaka donja vilica je obavezna.

Vrat: Veoma kratak i debeo.

Prednji deo: Kratak, zbijen, teške kosti prednjih nogu. Kosti su blago savijene, ali jake, dobro povezane u ramenima. čvrstina je neophodna.

Telo: Kratko, sa širokim grudima i dobro postavljenim rebrima. Dobro povezane prednje noge, sa jasnim strukom, leđa ravna.

Zadnji deo: Zadnje noge su lakše od prednjih ali čvrstog i dobrog oblika. Uzan stav zadnjih nogu, ali ne kravlje pete. čvrstina je neophodna.

Šape: Velike i ravne, nisu okrugle. Psi su stabilni na nogama, ne ovlaž oslonjeni. Gledano od napred, prednje šape okrenute neznatno u polje.

Rep: Visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake.

Hod: Spor, ponosit, uvijajući hod prednjeg dela izatvoreni hod zadnjeg dela. Ovo tipično kretanje ne sme biti prćeno uvijanjem zbog uskih ramena. Veoma je važno da hod bude sasvim korektan.

Dlaka: Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik ( volane oko vrata). Pokrovna dlaka je više gruba sa obilnom podlakom. Ova paperjasta dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je obilna. 

Boja: Dozvoljene su sve boje i oznake, izuzev albina i boje jetre. Može biti delimično obojen raznim bojama, pri čemu šare ne moraju biti pravilne.

Veličina: Idealna težina ne prelazi 5kg, za mužjake i 5.5kg za ženke. Psi mogu izgledati mali ali biti iznenađujući teški kada se podignu. Teške kosti i krupno, dobro građeno telo su bitna karakteristika ove rase.

Mane: Sve što odstupa od gore navedenog smatra se manom i ocena stoji u proporciji sa stepenom izraženosti mane.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

wikipedia.org
venecija.co.rs
 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box