R. Wolter, professor na Ecole Nationale Vétérinaire iz Alforta, Francuska, formulisao je "Deset zapovesti" pravilne ishrane pasa. Ovih deset pravila će pomoći vlasnicima pasa da izbegnu greške koje se odnose na praktične aspekte ishrane pasa.

1. Obezbetite mnogo vode za piće

Sveža i čista voda bi trebala uvek biti na raspolaganju psu. Prosečne dnevne potrebe organizma psa su 60 ml po kilogramu telesne mase. Ova kolicina je nešto veća za štenad, kuje u laktaciji, te za vreme toplih dana.

2. Ako menjate režim ishrane, uradite to postepeno.

Bilo kakva promena u ishrani bi se trebala primeniti postepeno kroz period od jedne nedelje. Ovo omogućava da se apetit, digestija i metabolizam mogu pravilno adaptirati. Takođe, kroz ovaj period, crevna mikroflora ima dovoljno vremena da se obnovi i prilagodi novom tipu hrane.

3. Održavajte ritam ishrane

Vaš pas će biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vreme i na istom mestu. Broj obroka zavisi od fiziološkog stanja psa što je potrebno pratiti.

4. Kontrolišite količinu pojedene hrane

Veličina obroka je zasnovana na dnevnim energetskim potrebama organizma i brojem kalorija sadržanih u hrani. Količina pojedene hrane treba biti često kontrolisana da bi se izbegla nepotrebna gojaznost te uskladila sa promenama u težini psa.

5. Obezbedite balansiranu ishranu

Bez obzira da li se radi o hrani iz domaće kuhinje ili o već pripremljenoj komercijalnoj hrani, svi neophodni hranljivi sastojci bi trebali biti prisutni u dovoljnim količinama i proporcijama u skladu sa veličinom psa (veliki, srednji, mali), fiziološkom kondiciom (odgoj, sport), starošću (štene, odrastao, star) te patološkim stanjem ukoliko je prisutno.

6. Birajte hranu pažljivo

Izbor hrane ne sme biti zanemarljiv. Uravnoteženost hranljivih sastojaka bi trebala da prevagne pri izboru. Tri su osnovna faktora pri izboru prave hrane:

starost psa (štene, odrastao, star),

nivo fizičke i fiziološke aktivnosti (aktivan pas, sportski, pas za odgoj),

veličina psa (veliki, srednji, mali)

7. Hranite psa pravilno

Način na koji hranite svog psa je na istom nivou važnosti kao i kvalitet same hrane. Vrlo je bitno da sledite instrukcije proizvođača ukoliko hranite psa gotovom komercijalnom hranom. Ukoliko hranite psa domaćom kuhinjom onda svakako izbegavajte sledeće izjave: "moj pas jede isto što i ja", "moj pas jede što poželi" ili "moj pas jede samo...". Ostatci sa stola, čokolada, kolači, nemaju mesto u ishrani pasa.

 

8. Obezbedite neophodnu higijenu

Otvorene konzerve treba čuvati na suvom i hladnom mestu. Ovo važi i za svu svežu ili odmrznutu hranu. U slučaju suhe komercijalne hrane, džak je potrebno zatvoriti i čuvati na suvom. Ukoliko pas ne dovrši svoj obrok, ostatak se ne ostavlja za naredno hranjenje a sud se opere.

9. Vodite evidenciju

Potrebno je pratiti efektivnost određene ishrane i promene na psu. Ovo mogu biti, na primer, promene u težini psa, promene kvaliteta njegove dlake, apetita, ili svakodnevnog ponašanja.

10. Ne ustručavajte se konsultacija sa veterinarom

Svojim obrazovanjem, veterinar je stručan u pravilnoj ishrani kako obolelih tako i zdravih pasa. Konsultujte se sa veterinarom ukoliko pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini; zatim, ukoliko pati od zatvora ili učestalih dijareja. Razgovarajte ukoliko primetite značajne promene u ponašanju koje prati navedene fiziološke promene jer ovo mogu biti simptomi određenih obolenja koja zahtevaju stručan nadzor.

Izvor: www.kinologija.com/

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box