Ukoliko štenci ostanu bez majke, ako kuja ima smanjenu produkciju mleka ili uopšte ne proizvodi mleko štenci se moraju pojedinačno hraniti zamenom za mleko. Svako štene koje gubi na težini svakih 24 do 48 sati ili prestane da napreduje mora se veštački prehranjivati.

Bilo bi idealno kada bi štence usvojila druga kuja koja je u laktaciji i čiji su štenci dovoljno stari da ih može odbiti ali to nije uvek praktična mogućnost. Štenci bez majke moraju biti smešteni u inkubatoru ili na toploj, ograđenoj podlozi jer njihov život bez majke u prvim danima  zavisi i od spoljašnje temperature.

Hrana koja se daje štencima bez majke mora biti koncetrovani izvor hranljivih materija baziran na sastavu normalnog mleka kuje. Kravlje i kozije mleko nisu adekvatna zamena za kujino mleko jer su količine proteina, masti i kalcijuma premale. Teško je napraviti kujino mleko na bazi kravljeg mleka jer procenat proteina treba podići za 30%, masti za 35%, a procenat laktoze treba smanjiti na 50% i treba očuvati minerale i vitamine.
Danas su na tržištu dostupna adaptirana zamenska mleka u prahu bazirana na kravljem mleku koje je modifikovano kako bi bilo što sličnije kujinom mleku. Iz zamenskog mleka je odstranjena laktoza koja kod štenaca može izazvati proliv, a kao izvor ugljenih hidrata nalazi se grožđani šećer. Zamensko mleko sadrži potrebne količine proteina, vitamina i minerala. Priprema se jednostavno razređivanjem u vodi, a daje se zagrejano na 38°C pomoću flašice i cucle. Na svaka 3 sata treba ponuditi mleko  ali ne treba na silu terati štence da sisaju. U prvoj nedelji štenci treba da sisaju svaka 2-3 sata i tri puta preko noći . U narednim nedeljama se smanjuje broj obroka, a noći obroci se izbacuju. Kada štenci progledaju, pored mleka u ishranu se uvodi i visokokvalitetna gotova hrana za štence. U početku se gotova hrana daje sa zamenskim mlekom, a kasnije odvojeno.

U normalnim uslovima, nakon hranjenja kuja bi lizanjem ano-rektalnog područja štenaca izazvala refleks pražnjenja creva i uriniranja. Takva aktivnost može biti stimulisana pomicanjem navlaženog kažiprsta ili vate po području stomaka. Između 16. i 21. dana štencima više nije potrebna stimulacija pražnjenja creva i uriniranja.
Ukoliko vlasnici pasa nemaju mogućnosti da kupe zamensko mleko, onda jedino preostaje da sami spreme mleko za štence. Postoji više načina za spremanje, a ovde će biti navedeni neki od njih:
1) Prokuvati 850 ml kravljeg mleka, zatim dodati jedno žumance i malo meda, ohladiti do 38°C i  hraniti štence na svaka 2 do 4 sata.

2) Prokuvati 500 ml kravljeg mleka , dodati 2 žumanca, kocku šećera, 20 kapi A i D vitamina (AD kapi) i vitamina C i B kompleksa. Vitamini se stavljaju u mleko kad se ohladi.
Bočice koje se koriste za ishranu moraju biti čiste i mora se voditi računa o higijeni pribora za hranjenje. Mleko ne sme biti hladno i pretoplo jer ga štenci nerado konzumiraju i može doći do zdravstvenih problema i uginuća. Pre hranjenja štenci se obavezno masiraju po trbuhu.
Ukoliko nastane proliv ukinite dva mlečna obroka i hranite štene rastvorom glukoze koji kupite u apoteci, a zatim ponovo pređite na mlečnu ishranu. Ako proliv traje duže od 24 časa potrebna je pomoć veterinara.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Izvori:

 

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa

http://www.pet-centar.rs/content/view/3213/70/

http://www.well.org.rs/sisajuci.htm

http://www.pet-centar.rs/content/view/4201/70/

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box