Prehrambene potreba pasa se menjaju kroz čitav njegov život i zavise od mnogih faktora poput starosti, fizičke aktivnosti, reproduktivnog statusa, stanja zdravlja i uslova okoline.

Faza održavanja odrasle životinje smatra se razdobljem zadovoljavanja osnovnih potreba tokom kojih životinja nije izložena dodatnim fiziološkim stresovima rasta, skotnosti ili laktacije, redovnim radom ili povećanom fizičkom aktivnost i ekstremnim spoljašnjim temperaturama. Ishrana za održavanje namenjena je sledećim psima:

- odraslim sa normalnom aktivnošću;

- psima u kućici prilikom odmaranja;

- sportskim i lovačkim psima prilikom odmaranja;

- kujama koje nisu u periodu reprodukcije.

Tokom ovog razdoblja potrebno je održavati optimalno zdravlje i aktivnost, izbegavajući sklonost ka debljini. Većina odraslih pasa na održavanju mogu zadovoljiti svoje potrebe u jednom obroku pa je prihvatljivo usvojiti režim ishrane jednom dnevno.Češće hranjenje nije štetno ako je ukupan dnevni unos hrane ograničen na dnevne potrebe psa.

Dnevna potreba za količinom hrane je individualna i zavisi od utroška energije, odnosno od toga koliko se pas opterećuje dnevno bilo kroz fizički napor (trčanje) ili psihički (obuka) i njegove telesne težine. Sa 9-12 meseci pas završava sa rastom i dostiže standardom predviđenu veličinu i samim tim više mu nisu potrebna mineralna, vitaminska i proteinska hraniva u istim količinama kao do tada. Kostur se dovoljno razvio i ne postoji mogućnost da dođe do nekih bitnijih poremećaja u daljem rastu i razvoju.Kod odraslih pasa najveće su potrebe u energetskim materijama, proteinima, vitaminima i na kraju mineralima. Energetska hrana (masti, povrće i žitarice) treba da čini do 80% od ukupne količine hrane, a 15-20% proteinska hraniva (meso, soja itd.). Međutim, tačna mera se ne može dati iz jednog prostog razloga što je svaki pas poseban, i za svakog je potrebno posebno izračunavanje.Uravnoteženi unos energije važan je kako bi pas ostao zdrav u svim fazama svog života. Premali unos energije može dovesti do gubitka težine, letargije i lošeg opšteg stanja, dok preveliki unos energije može dovesti do gojaznosti i svih daljih komplikacija uzrokovanih njome kao što su deformacije kod štenadi velikih i divovskih rasa. Ovde će biti prikazane dnevne potrebe pasa u kalorijama (kcal) za održavanje života na osnovu težine:

2,5 kg (težina psa) - 230 Kcal/dan
6 kg- 560Kcal/dan
4,5 kg - 390 Kcal/dan
9 kg - 650 Kcal/dan
13,5kg - 885 Kcal/ dan
18 kg - 1090 Kcal/dan
22,5 kg - 1300 Kcal/dan
27 kg - 1480 Kcal/dan
32 kg - 1675 Kcal/dan
36 kg - 1850 Kcal/dan
40 kg - 2020 Kcal/dan
45 kg - 2185 Kcal/dan
50 kg - 2350 Kcal/dan
54,5 kg - 2505 Kcal/dan
59 kg - 2660 Kcal/dan
63,5 kg - 2815 Kcal/dan
68 kg - 2965 Kcal/dan

 

Psi koji su živahni i trče duže vreme tokom dana imaju veće potrebe za 5 do 10%. U zavisnosti od aktivnosti i potreba, vlasnik treba da poveća obrok s tim da vodi računa da se ne daje mnogo veća količina od potrebne kako ne bi došlo do gojaznosti.
Danas na tržištu postoje gotova industrijska hraniva koja su namenjena odraslim psima tako da vlasnici ne moraju da brinu o količini potrebnih kalorija za njihovog ljubimca nego treba samo pažljivo da prate uputstvo za upotrebu gotovih hraniva.
Za domaće porcije, može se zapamtiti sledeće pravilo:
-1/3 mesa;
- 1/3 pirinča;
- 1/3 povrća;
- dodati neprženo biljno ulje i mineralno-vitamnisku dopunu u prahu.

 

Izvori:

 

http://www.scribd.com/doc/14947575/Walthamprehrana-pasa

http://www.dog-best.com/

 

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box