Bolesti pasa i mačaka

Atopijski dermatitis predstavlja upalnu i pruritičnu alergijsku bolest kože koja nastaje kao posledica stvaranja antitela (IgE) na inhalacijom unete alergene iz spoljašnje sredine. Apsorpcija alergena preko kože takođe može biti uzrok preosetljivosti. Atopija je po učestalosti problema sa kožom na drugom mestu, odmah posle alergije na ujed buve i čini 8 do 10% kožnih oboljenja pasa. Bolest se u 70% slučajeva klinički manifestuje u uzrastu od 1 do 3 godine ali može da se javi u uzrastu od 6 meseci do 7 godina. Atopija se javlja kod svih rasa pasa, a predispozicija za ovo oboljenje je nasledna. Najčešće se  javlja kod dalmatinaca, boksera i terijera. U nekim slučajevima bolest može biti sezonske prirode.
Atopija se manifestuje svrabom koji je ponekad toliko jak da se pas češe po celu noć. Svrab je uglavno izražen na licu, šapama i ispod pazuha, a može biti i po celom telu. Psi često ližu noge. Kod atopije ne postoje primarne lezije već one nastaju kao posledica češanja i autotrauma. Kao sekundarne posledice nastaju upalne promene na koži, crvenilo, sekundarne bakterijske infekcije kože, alopecija i seboreja. Upaljena koža produkuje veću količinu loja pa se može javiti neprijatan miris kod životinje. Hronične lezije na koži su zadebljanja, otvrdnuća i hiperpigmentacija.
Kod mačaka se javlja svrbež po licu, ušimaili generalizovani svrab. Kod mačaka se može zapaziti milijarni dermatitis, kompleks eozinofilnih granuloma i simetrična alopecija.
Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, intradermalnog testiranja  i upotrebom radioalergosorbentnog testa (RAST) i ELISA testa.
Terapija atopije može biti specifična i simptomatska. Specifična terapija podrazumeva izbegavanje alergena koji dovode do atopije i hiposenzibilizaciju. Svrha hiposenzibilizacije je povećanje praga tolerancije primenom postupnog povećanja terapijske doze alergena na koji je alergična životinja preosetljiva. Simptomatska terapija podrazumeva upotrebu kortikosteroida i antihistaminika lokalno ili sistemski. Kortikosteroidi brzo redukuju svrab i crvenilo ali imaju niz nuspojava zbog čega se moraju oprezno koristiti. Ako se pravilno doziraju i ako se vlasnici drže uputstava o primeni leka neželjeni efekti su minimalni. Kortikosteroidi se kombinuju sa antihistaminicima i na taj način se smanjuje doza kortikosteroida.

 

Piše: dr vet. med. Miroslav Radić

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box