macka-u-autu2Putovanje sa kučnim ljubimcem, može predstavljati predivno iskustvo, ako ste predhodno sve isplanirali.
 

Putovanje automobilom:
  • Ljubitelji mačaka obično svoje krznene loptice ne vode na putovanja i odmor, jer mace i u slušajevima kratke vožnje pokazuju veliku netrpeljivost prema automobilu kao prevoznom sredstvu. Mačke uglavnom mjauču, frkću i pokazuju svu raskoš onog "drugog" karaktera koga se obično njihovi vlasnici stide. Kako im onda olakšati ovakve situacije?
  • Nabavite boks (transporter) za mace. Kada ga nabavite , stavite poznatu prostirku unutra i mačku izvestan vremenski period , svakog dana i taj vremenski interval produžavajte .Tako će se navići da boravi u njemu bez stresa, osetiće svoj miris i svakim danom će joj biti sve prijatnije. Kada se mačka navikne da boravi u boksu, odnesite je u automobil. U početku nemojte paliti motor. Posle par "poseta" automobilu, krenite u vrlo kratke vožnje.Bitno je da mačka bude u boksu, tako će se osetiti sigurnije, ušuškano. Ako je pustite da se kreće slobodno po automobilu, to može izazvati neželjene posledice za sve učesnike u saobraćaju. Mačke koje nisu naviknute na vožnju automobilom su uplašene i tada mogu da se ponašaju nepredvidivo i mogu povrediti osobe koje se voze sa njima i pokušavaju da ih umire.
  • Nemojte puštati glasno muziku tokom vožnje. Okolina i situacija je dovoljno stersna, tako da joj ne treba dodavati još stresnih elemenata.
  • Gledajte da transporter stoji ravno na sedištu, jer mačke reaguju na svaki pokret, cimanje, klackanje i ako je transporter nestabilan to povećava stresnost situacije.
  • Ako morate da vodite svoju mačku na duži put, onda je neophodno da joj obezbedite mogućnos obavljanja osnovnih fizioloških potreba. Jedna od mogućnosti je nabaviti veći transporter u koji može da stane i kadica sa posipom. To nije idealno rešenje, jer većina mačaka kao što njihovi vlasnici znaju, neće da spavaju pored svojih kadica sa posipom. Druga mogućnost je da pravite pauze i mačku izvodite van automobila da svoje fiziološke potrebe obavi napolju. To iziskuje dodatni trening i pripremu da naučite mačku da ide na povocu. Treća mogućnost je da stavite dosta upijajuće podloge u sam transporter.
  • Ponesite vodu koju mačka inače pije kod kuće, jer će možda odbijati da pije vodu drugačijeg ukusa i sastava.
  • Većina mačaka bolje podnose putovanje ako neposredno pred put ne uzimaju hranu i vodu. Kod dužih putovanja ovo pravilo ne važi.
  • Namestite joj mesto pored prozora. Zainteresovanost za okolinu može odvući pažnju sa ostalih stresnih elemenata kod nekih mačaka.
  • Nemojte zaboraviti na pasoš, zdravstvenu knjižicu, potvrdu o zdravstvenom stanju, lekove ako ih mačka uzima, hrana, voda, posip, poslastice, po koja igračka.

Želimo Vam srećan put i pišite!


Pročitajte još:

 

Dr vet.med. Tatjana Stevanović

sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare
 http://pasmacka.com

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - OVCE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box