beba pas lezanje u travi

Budući roditelji su imali više nego dovoljno vremena da se u svakom smislu pripreme za dolazak bebe u kuću, ali će se beba, za njihovog četvoronožnog člana porodice, u domu pojaviti praktično preko noći.

Psi vole rutinu, kada se naviknu da svakog dana izlaze, jedu i spavaju u isto vreme, upamte to i ta izvesnost im prija. Takođe, oni se od malih nogu osećaju kao deo čopora, odnosno porodice gde se naviknu na određenu dozu pažnje, pa im i promena na tom planu može zasmetati.

Ne brinite.

Za sve probleme postoje rešenja i trikovi kojima možete znatno olakšati novonastalu situaciju i prepustiti se čistom uživanju i porodičnim radostima, svi zajedno. U nastavku teksta saznajte kako dolazak bebe može uticati na život sa psom i šta treba raditi kako bi život nastavio da teče normalnim tokom.

Šetnja sa bebom i psom - praktični saveti

Šetnja može delovati kao jedan od najvećih problema kada su u pitanju vaš pas i beba. Međutim, sve što je potrebno je da za nijansu korigujete određene navike, udobno smestite bebu u njena kolica, a psa vežete na fleksi povodac.

Fleksi povodac i davilica, mogu biti od velike pomoći pri šetnji, ali je vrlo važno da psa naviknete barem malo na novu opremu, pre nego što izađete napolje svi zajedno.

Ukoliko ste nesigurni i ne znate kako šetnja može izgledati, napravite probu - ali bez bebe. Izvedite psa napolje i gurajte prazna kolica pored njega. Po ponašanju psa ćete moći da zaključite da li je vreme da vam se i beba pridruži.

Savet je da birate parkove i mesta gde psa možete pustiti sa povoca (ako već imate običaj da to radite), tako će imati mnogo više slobode, a vi ćete moći bolje da se posvetite bebi. Bez obzira na sve, ostanite fokusirani na njih dvoje, jer reakcija psa u raznim situacijama može biti nepredvidiva, a bezbednost vašeg deteta je u pitanju.

Procenite sami, ukoliko je pas energičan, neposlušan i jako vas vuče na povocu, nije preporučljivo da beba ide sa vama. Takođe, ako je pas agresivan i često nervozan, bilo bi dobro da razmislite o organizovanju odvojenih šetnji.

Beba i pas kod kuće - koji su najčešći problemi?

Jedan od definitivno najvećih problema je pažnja, koja je usmerena ka bebi, a povučena sa svega drugog, pa i vašeg psa. Dobro je poznato koliko psi mogu biti ljubomorni i na koje sve načine mogu izražavati tu svoju ljubomoru. 

Pas će trpeti praktično na svim poljima, šetnje će biti kraće, maženje kod kuće će biti svedeno na minimum, a vremena za igru gotovo da neće ni biti. Ono što je najbitnije je da pas ne poveže dolazak bebe sa svim restrikcijama. Pokušajte, koliko god je to moguće da postepeno smanjujete vreme koje provodite sa psom, kako bi mu to polako prešlo u naviku.

Može biti nezgodno, pa čak i opasno, ako pas ispoljava ljubomoru na agresivan način ili vrši nuždu na bebine stvari, jer može povrediti bebu ili zagaditi njenu okolinu.

Kako psu umanjiti hronični stres?

Bebe su prilično glasne, plaču jako mnogo, ali to je za njih jedini način da iskažu bilo šta - glad, tugu, umor, mokru pelenu ili bilo kakvu drugu nelagodu. To i roditeljima teško pada, ali pas je tu kolateralna šteta i svakodnevni plač za njega može biti izuzetno stresan i frustrirajuć.

Kako biste umanjili ovaj pseći stres izazvan plačom, možete iskoristiti jednu metodu koja se dobro pokazala i koja sa psima gotovo uvek radi, a to je da ih nagradite. Čak možete snimiti zvuk bebinog plača i psu povremeno puštati, pri čemu ćete mu uvek dati neku poslasticu za pse. 

Na taj način će se u njegovoj glavi stvoriti povezanost između plača i poslastice, pa će biti srećan kada čuje plač, umesto da bude uplašen i frustriran.

Kako da umanjite osećaj krivice?

Mnogi parovi pronađu nekog ko će šetati psa par puta nedeljno, ‘’angažuju’’ komšijsku decu da se igraju sa njim i slično. Međutim, zaista se ne treba opterećivati. Važno je da mazite svog psa, pružite mu određenu pažnju i omogućite druženje sa ljudima i drugim psima, ali ukoliko njegov komfor malo trpi u ovoj situaciji, to nije ništa strašno.

Psi žive u trenutku i vrlo brzo se privikavaju na okolnosti. Oni se ne sećaju kako su nekada uživali i trude se da trenutno dobiju za sebe što više moguće. 

Postavite jasna ograničenja i uvedite nova pravila

Ukoliko imate problema sa slobodnim kretanjem psa kroz kuću i obuzdavanjem njegove zainteresovanosti za bebu, morate uvesti nova pravila u kući. Postavite ogradicu i ograničite kretanje psa van bebinog prostora. 

Pokušajte da ga stimulišete nagradama kada god se za to ukaže prilika i da na taj način nadomestite sve ono što mu je uskraćeno.

Da li će biti lakše kada beba poraste?

U jednu ruku hoće. Dete nije više toliko osetljivo, stasalo je, očvrsnulo i treba mu nešto manje pažnje. Ipak, dete čim malo ojača počne da se kreće i neumorno je, ima višak energije koji mora da potroši, a istraživački instinkt mu ne da mira.

Dete će tada početi da zauzima više prostora u stanu, da se igra hranom i igračkama za psa, te mu može dati hranu zabranjenu u ishrani pasa ili na sličan način nesvesno nauditi. To nije ništa strašno sve dok je pas miran i ne buni se, niti reaguje na oduzimanje igračaka. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da se sada osećate barem za nijansu spremnije na susret bebe sa vašim psom.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box