Psi nisu samo naši najverniji, već i najstariji prijatelji. Nema pouzdanih podataka o istoriji drugarstva psa i čoveka, ali ono što se može reći je da traje barem 10.000 godina. Uzevši u obzir tako dugu zajedničku prošlost, ne treba da čudi što je čovek uspeo da od vuka napravi minijaturnu čivavu ili grandioznu dogu. 

maltezer pas malteska pudla rasa psa

Milenijumima je čovek prilagođavao psa svojim potrebama, stvarajući vrsne ovčare, goniče ili tragače bez kojih bi danas obavljanje određenih poslova bilo nezamislivo. Saznajte više o ovom dugom prijateljstvu, kao i tome koji psi su najbolji za stan u nastavku teksta. 

Pas - najbolji prijatelj i omiljeni kućni ljubimac

Pre nego što počnemo da najbrajamo idealne pasmine za stan kao što je omiljeni pas maltezer, korisno je saznati važne činjenice o najpopularnijim kućnim ljubimcima. 

Psi su preuzeli bitne uloge u vojsci i policiji, u sferama gde nemerljivo nadmašuju čoveka kao što je traganje za eksplozivom, narkoticima ili ljudima. Istančam njuh pasa predstavlja njihovo glavno čulo i jači je od čovekovog od 10.000 do 100.000 puta, zavisno od pasmine.

Ipak, većina ljudi drži pse kao kućne ljubimce a ne kao radne pse. Potrebno je naglasiti da nije svaki pas predviđen za svaku sredinu, stoga treba veoma dobro promisliti o našem životnom stilu i navikama pre nego što se odlučimo za određenu rasu. Ukoliko se pas ne uzima za dvorište već će deliti ograničen životni prostor sa vlasnicima, ljubimac bi trebalo da ispuni određene kriterijume kako bi se četvoronožni prijatelj prilagodio i živeo u harmoniji sa ostatkom porodice. 

Novi dlakavi sustanar ne bi trebao da se prekorno linja, laje ili kreće jer život u ograničenom okruženju ne ostavlja previše prostora za navedene osobine. Vodeći se tim merilima. Evo i koji psi su najbolji izbor kućnog ljubimca za život u stanu.

Maltezer - plišani pas

Prvi na listi  je svakako malteški pas koji je veoma čest izbor rase za stan. Tokom istorije pravio je društvo imućnim ličnostima poput Marije Antonaete i kraljice Elizabete, a izgledom neodoljivo podseća na plišanu igračku.

Za ovu pasminu bi se moglo kazati da je stvorena isključivo za stan. Nemaju poddlaku i ne linjaju se, premda održavanje dlake zahteva redovno šišanje, četkanje i kupanje. 

Potrebno je umivati ih barem jednom dnevno jer u suprotnom mogu da se pojave crveni krmelji ispod očiju. Prilično su energični i druželjubivi i lako ih je dresirati uz adekvatan sistem nagrade i kazni.

Iako teže svega 3 kila, umeju da budu bučni i neustrašivi pa se tako neće uplašiti ni mnogo veće životinje od njih samih. Vlasnika će uvek upozoriti na potencijalnu opasnost lajanjem i neće imati problem da bez straha priđu nepoznatom psu ili čoveku da bi ih onjušili.

Sa decom se slažu odlično, premda je svakako potrebna socijalizacija u ranom dobu psa, a dete treba naučiti da pas nije igračka kako ne bi slučajno povredio krhko telo maltezera. Ova pasmina se ne libi da pokaže zube, pa tako može doći do slučajnog konflikta ukoliko se dete i pas ne nauče prikladnom ponašanju jedno prema drugom. 

Po pitanju hrane maltezeri važe za malo izbirljivije i preporučljivo je mešati im kvalitetne granule sa kuvanim jelom prilagođenim njihovom digestivnom traktu, a dnevni unos hrane ne bi smeo da pređe 100 grama.

Pudla - plemić među psima

Pudla dolazi u tri veličine - patuljasta, srednja i velika. O kojoj god veličini da se radi, ovaj pas će pokazati kako izrazitu lojalnost, tako i inteligenciju jer spadaju među najinteligentnije pasmine na svetu. 

Njihov intelekt je, baš iz tog razloga, potrebno neprestano “hraniti” novim igrama i dresurom kako pudli ne bi bilo dosadno i kako ne bi počela da ispoljava određeno destruktivno ponašanje. Pošto su izuzetno živahne, neophodno je omogućiti im svakodnevnu razonodu a stan će sa ovim četvoronošcem biti pun igračaka.

S obzirom da se ne linja i nema miris, pudla je idealna za stan i osobe koje su alergične na pseću dlaku. Jako se dobro slažu sa decom i ostalim životinjama. 

Održavanje ove rase iziskuje određeni mesečni budžet zbog njihovog gracioznog krzna. Kovrdžava i svilena dlaka pudle nikada ne opada i baš iz tog razloga nikada ne prestaje da raste, zato je odlazak kod frizera izvesno redovniji nego kod ljudi, tipično na svake 2-3 nedelje. 

Što se zdravlja tiče veoma su zahvalni psi. Retko kada imaju zdravstvene probleme i prilično su dugovečne, a jedini potencijalni problem može da predstavlja njihov digestivni trakt, stoga treba izbegavati da im se daju koske kao grickalice.

Čivava - mali pas sa lavljim srcem

Ova patuljasta rasa ponosno nosi titulu najmanjeg psa na svetu, sa visinom do 20 centimetara i težinom koja se kreće od 1 do 3 kilograma. Ipak, njihov temperament je sušta suprotnost fizičkom izgledu pa je tako čivava izrazito vatrenog karaktera i neobično hrabra.

Sa odgovarajućom socijalizacijom nema problem da se druži sa ostalim životinjama i decom, premda ne voli grubu igru a najviše joj prija društvo ostalih čivava. Ipak, zbog njene krhkosti ne preporučuje se porodicama sa decom mlađom od 8 godina, kako ne bi slučajno kroz igru došlo do povreda ovih malih bića.

Nemaju većih zdravstvenih problema, a životni vek im je od 12 do 20 godina.   

Nemačka doga - nežni džin

Ovi psi mogu predstavljati pravo iznenađenje na ovoj listi znajući da teže čak do 90 kilograma! Svojoj enormnoj dimenziji mogu da zahvale za mesto u top 3 najveće i najviše rase na svetu. 

Ipak, “nežni džin” više od svega voli da dan provede sa vama na kauču. Iako deluje moćno i izdržljivo, doge zapravo ne podnose hladnoću u tolikoj meri da im je potreban džemper zimi i posebna nega kako se ne bi prehladili u šetnji.

Kao i kod svih ostalih rasa, rana dresura je krucijalna za harmoničan život sa ovim psećim golijatom, čak i više jer imati neposlušnog psa ogromnih proporcija može da se pokaže kao vrlo problematično. 

Doga je inteligentan i veoma oštrouman pas, obožava decu i maženje i nije mu potreban jak autoriter da bi bio poslušan. Ne zahteva previše trošenja energije, a kratke šetnje za obavljanje fizioloških potreba su mu i više nego dovoljne. 

Sa zdravstvenog aspekta, doga živi relativno kratko u odnosu na ostale rase. Prosečan životni vek im je između 6 i 8 godina, pa iz je tog razloga veoma preporučljivo voditi vašeg psa na redovni kontrolni pregled kod veterinara na svakih 6 meseci.

Za koju god rasu da se odlučite, postoji čitava paleta informacija koje morate znati pre nego što nabavite psa. Dlakavi prijatelj treba živeti u harmoniji sa ljudskom porodicom, stoga je krucijalno odabir one pasmine koja je prilagođena porodičnim navikama. 

Ukoliko ne postoje određene preferencije koje se tiču karakteristika psa, važno je razmisliti o udomljavanju. Osećaj da ste baš vi pružili ljubav usamljenom biću vredi mnogo više nego kada ga novcem platite, a ta ljubav će vam biti bezuslovno i bezgranično uzvraćena.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box