Opširnije o brucelozi pročitajte OVDE

U domaćinstvu nadomak divlje deponije na periferiji Raške, veterinarska inspekcija je otkrila 58 svinja, koje su bile zaražene brucelozom.

pig young closeup.jpg.adapt.945.1

 Veterinarska inspekcija i epizootiološka služba kontrolisale su 45 gazdinstava koje drže svinje u 21 naseljenom mestu,a posebno u onima za koje je postojala sumnja da su bili u kontaktu sazaraženim nerastom.

Nakon analize krvi svinja otkriveno je prisustvo bruceloze kod životinja koje nisu ni pokazivale kliničke simptome bolesti – kažu za "Blic" iz Uprave za veterinu.

U koordinaciji sa veterinarskom službom, epidemiološka služba kontroliše i zdravlje meštana.

- Uzet je 151 uzorak krvi svinja u 62 dvorišta, gde je urađen i epizootiološki uviđaj. Od tog broja, u 19 dvorišta, pozitivno na brucelozu bilo je 89 svinja. U 14 dvorišta sprovedene su sve propisane veterinarsko-sanitarne mere koje podrazumevaju ubijanje i uklanjanje ostatke 79 svinja. Preostalih 10 svinja biće uništeno po hitnoj procedure – navode u Upravi.

Vlasnici svinja moraju da prijave svaki simptom bolesti kako bi se zaraza otkrila na vreme. U budžetu Ministarstva poljoprivrede, izdvojena su sredstva za nadoknadu šteta vlasnicima zaraženih životinja.

N. Božović
Izvor Blic

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box