Sukob između srpske vlasti i struke izazvao je program koji finansira država, jer jedini obezbeđuje prihod veterinarima. Stočni fond se smanjio, a broj stručnjaka povećao, kažu u Ministarstvu

veterinar-pise

VETERINARI u Srbiji vode pravi mali "rat", a povod je raspodela terena. Svim silama se trude da uđu u program koji država finansira, jer predstavlja jedini siguran prihod, tokom cele godine za ljude u ovoj struci. I dok država objašnjava da je razlog što se stočni fond smanjio, a broj veterinara povećao, struka tvrdi da se ovi poslovi dobijaju "ispod žita".

 

- Pre 20 godina, kada je stočni fond bio dva do tri puta veći, program mera obavljao je 117 veterinarskih stanica - kaže Nenad Petrović, šef odseka za veterinarske organizacije Ministarstva poljoprivrede. - Sada ima dva puta manje posla, a 312 veterinarskih stanica. Veterinarima se smanjio teren, a oni od toga žive. Sve drugo im je trošak.

Veterinar iz Šapca Luka Stević, kaže da raspodela terena svake godine ide "glatko", jer se to obavlja na osnovu toga ko da veći mito onima koji to vode. Takve veterinarske stanice dobiju i do pet puta veći teren nego što im pripada.

- Državne inspekcije, na čelu sa Upravom za veterinu, i preko bratskih veza završavaju te poslove - tvrdi Stević. - Sve to lako može da se dokaže, kada se pogleda broj bodova koji se dobija pravilnikom koji je sačinila Uprava za veterinu, i terenom koji nam dodele. Mi koji radimo "suvu" veterinu i kvalitetno brinemo o životinjama, stekli smo mušterije tako što smo kvalitetno radili. Zato stanicama koje dobiju teren mimo zasluga, država plaća sve. Njima veterinari gotovo i da nisu potrebni. Tehničari obavljaju program mera.

U program mera koje finansira država spada obeležavanje životinja, praćenje kretanja, vakcinacija protiv svinjske kuge, vađenje krvi, ispitivanja na brucelozu, leukozu i tuberkulozu, kao i oralna vakcinacija divljih životinja.

 

AMBULANTE KOJE NE POSTOJE

VETERINARSKA stanica "Aj-vet" iz Rume konkurisala je za teren njihove opštine, i za Irig, jer tamo nema nijedne aktivne veterinarske stanice.

- Našoj stanici dodeljena su četiri sela iz iriške opštine, ali nije bila objavljena odluka o dodeli terena za rumska sela - priča Jovan Adnađević, vlasnik "Aj-veta". - U Upravi za veterinu su nam pokazali predlog odluke, gde nam je komisija dodelila sedam sela u Rumi. Poslali smo prigovor. U odgovoru je pisalo da dobijamo ista sela za opštinu Irig i osam rumskih sela. Novim rešenjem smanjili su nam na četiri rumska sela, a ostatak je dat nekoj drugoj stanici, iako smo mi imali više bodova. Kada smo dobili pristup dokumentima, videli smo da su priloženi lažni podaci i da te ambulante ne postoje, a veterinari nemaju produžene licence.

novosti.rs

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box