Rusi zaustavili još jednu pošiljku svinjetine iz Srbije. Navodi se da je u pošiljci zamrznutog svinjskog mesa iz firme „Koteks“, pronađena bakterija listerija

klanica2

UKOLIKO se nastavi sa ovakvom kontrolom svinjskog mesa koje se izvozi u Rusiju, Srbija će dobiti još jedan žuti karton. Možda i onaj, pred isključenje. Naime, u izveštaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, od 23. juna ove godine, navodi se da je u pošiljci zamrznutog svinjskog mesa iz firme „Koteks“, pronađena bakterija listerija!

Rusi, ponovo, upozoravaju srpsku Upravu za veterinu, da je neprihvatljivo takvo neslaganja u rezultatima ispitivanja i da moraju da pojačaju kontrolu nad proizvodima koji „izlaze“ iz fabrike.

- Još jedna firma je pod nadzorom, jer se sumnja na neispravan bakteriološki nalaz isporuke za Rusiju - rekao je danas Rasim Ljajić, ministar trgovine. - Narednih deset isporuka te firme biće pod posebnim režimom ruskih organa. Za sada nije ništa dramatično. Naši su radili kontrolu, ali je sve bilo čisto. Ipak, poslata je jedna loša poruka, a naša zemlja mora da zadrži izvoz na rusko tržište.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su rezultati analiza u Srbiji pokazali da u mesu iz „Koteksa“ nema prisustva listerije, kao i da se ova bakterija mogla pojaviti i tokom transporta.

- Ovo je druga, direktna, krivica Uprave za veterinu - ističe Marjan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije. - Proizvođač nije mogao da kontroliše meso, jer nije imao načina. Uprava je zadužena za ispravnost te hrane. Očigledno da su imali propust i da prebacuju svoju krivicu na proizvođače.

POJAČANA KONTROLA

Nismo dobili zabranu izvoza, ali će narednih deset isporuka, koje stignu u Rusiju, biti pod jačom kontrolom - rekao je Aleksandar Đokić, direktor proizvodnje Mesne industrije „Koteks“.

- Robu, u kojoj je pronađena bakterija listerija, isporučili smo 11. aprila, a ona je ocarinjena tek 14. aprila ove godine - priča Đokić. - Šleperi su putovali najduže 47 dana, a mi smo tek sad dobili informaciju preko ruskog sajta da je u smrznutim svinjskim polutkama pronađena bakterija listerija. Mi smo radili samo uslužno klanje, svinje su iz Rusije. Pitanje je gde je roba bila dva i po meseca. Mi smo meso kontrolisali pre isporuke na tu bakteriju, i analize su bile u redu. Od početka godine izvezli smo 50 šlepera u Rusiju.

Izvor: novosti.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box