Tokom 2017. godine u Sremu je registrovano šest osoba zaraženih trihinelozom, dok je na teritoriji opštine Stara Pazova prijavljena jedna porodična epidemija, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Četvoročlana porodica iz Nove Pazove tokom ove godine zaražena je trihinelom, a među njima ima i dece, potvrđeno nam je u Odeljenju za epidemiologiju staropazovačkog Doma zdravlja.

Pretpostavlja se da su konzumirali sušeno svinjsko meso i kobasice doneto iz Bosne i Hercegovine. Dimljeno i termički neobrađeno meso epidemiološki gledano najrizičnije su namirnice, a kao glavni uzrok porodičnih epidemija trihineloze navodi se to što se u seoskim domaćinstvima širom Vojvodine meso i mesne prerađevine obezbeđuju iz vlastitog uzgoja i klanja svinja, pri čemu se jedna količina konzervira sušenjem ili koristi za pravljenje kobasica.

slanina suvo meso jpg 660x330
RTV

Osim ove četiri osobe u staropazovačkoj opštini, u Sremu je tokom ove godine trihinelom zaraženo još dve osobe, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 

Trihineloza u Vojvodini je među vodećim bolestima koje se prenose za životinja na ljude i to najčešće konzumiranjem termički neobrađenog mesa i mesnih prerađevina u kojima se nalaze žive larve, takozvane trihinele.

rtv

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box