oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu, onaj koji seje sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav. Ako tvrdite da ste po prirodi stvari određeni za mesnu vrstu ishrane, onda prvo osobno ubijte ono što želite jesti. Međutim, učinite to vlastitim rukama, bez pomoći mesarske sekire, noža ili bilo kakvog oružja. Zar da čovek moga uma jede leševe?
Pitagora (580. do 500. pr.n.e., grčki filozof i matematičar)
 

Vet Twitter

Trakenski konj
trakener
Alternativno ime
Pruski konj
Trakener
Trakenac
Zemlja porekla
zastava Prusija
Namena
Sportsko jahanje

Trakenski konj (eng. Trakenher) je toplokrvna rasa konja razvijena u Istočnoj Pruskoj, gradu trakenenu po čemu rasa i dobija ime. Državna ergela osnovana je 1931. godine, a radila je do 1945. kada je tokom Drugog svedskog rata došlo do pripajanja Istočne Pruske Rusiji, a grad u kome je bila ergela promenio je ime u Jasnaja Poljana. Ova rasa vodi poreklo od malog konja poznatog kao  "Schwaike" koga je gajilo lokalno stanovništvo. Schwaike je bio poznat po svojoj svestranosti i izdržljivosti. Njegovim ukrštanjem sa uvoznim engleskim i arapskim pastuvima nastao je jahaći konj trakener, jedna od najpoznatijih plemenitih nemačkih pasmina, ponos nemačke vojske.
 

Ovaj pruski konj dostiže visinu od 157-173 cm i telesnu masu od 450-500 kg. Lakši je od drugih punokrvnih konja. Karakteriše ga plemenita, suva glava sa izraženim očima, uskom njuškom i širokim čelom. Greben je izražen. Telo je pravougaonog oblika, sa spuštenim ramenima. Ledja su snažna srednje dužine, sapi definisane a zadnje noge snažne. Uprkos svojoj veličini i dalje imaju elegantan izgled. 
 

Ima ih u svim poznatim bojama bez primesa a dozvoljene su bele oznake po glavi i nogama
.

Poznat je po svom prijateljskom temperamentu, inteligenciji, atletskim sposobnostima, prekrasnim pokretima, prirodnom skoku, ogromnoj izdržljivosti.


Trakener je sportski konj koji je bez sumnje najvažniji i najuticajniji od svih toplokrvnih rasa. Takmiči se u skoro svim konjičkim disciplinama, a zbog svoje inteligencije, osetljivosti i načina hoda i odličnog skoka su posebno cenjeni kako za dresursko jahanje tako i za preponsko jahanje. 


Konji koji su uticali na formiranje rase trakenskog konja: arapski konj, engleski punokrvnjak

Uticaj trakenskog konja na formiranje drugih rasa: holandski toplokrvnjak, oldenburški konj, danski i britanski toplokrvnjak.
 

Farme trakenskog konja:

 


 

 

 

 

 


Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box