oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Životinje su moji prijatelji, a svoje prijatelje ne jedem. Doživeti istinsku radost života znači pridoneti onom cilju koji i sami smatramo veličanstvenim, biti snaga prirode umesto grozničave, sebične, sitne duše. Dok je god čovek hodajuća grobnica za od njega ubijene životinje, bit će rata na ovoj Zemlji.”
Georg Bernard Shaw
 

Vet Twitter

Veliki jorkšir
velika-bela-svinja
Alternativno ime
Velika bela svinja (large white)
Veliki jorkšir
Zemlja porekla
Spojené království Engleska

Ova plemenita, tipično mesnata, ranostasna rasa nastala je u engleskoj pokrajini Jorkšir u 19. veku. Prvi put se spominje 1868. godine ali je ranoj istoriji ove rase teško ući u trag. Prvi pisani dokument o ovoj rasi datira iz 1884. godine.

Zahvaljujući dobroj plodnosti (prasi prosečno 12 komada)  jorkšir ima široku primenu u uzgoju svinja širom sveta. Posle prašenja prasad su vitalna i  teze oko 1300 grama a sa 28 dana dostignu težinu od 6 do 7 kg. Kastrirani mužjaci dostižu težinu od 100 kg za 145 dana (prosečan dnevni prirast 944g . U uzrastu od 8-8,5 meseci dostižu težinu od 110-200 kg, sa malom potrošnjom hrane. Prosečna debljina slanine na 100 kg je 2,49 cm. Ima dobru klaničnu vrednost.

Dobro podnosi nešto lošije tehnološke i higijenske uslove i zbog toga se koristi za ukrštanje sa drugim rasama.

Jorkšir je veoma pokretna svinja, snažne konstitucije i skladne gradje. Profil glave je blago ugnut, čelo široko, uši srednje veličine uvek uspravne, noge pravilne.

Gaji se kao čista rasa mada se u poslednje vremekoristi i ukrštanje sa landrasom (nerast yorkshire + krmača landras) zbog odličnih majčinskih osobina (pažljiva i brižna majka).

Veliki jorkšir se smatra jednom od najrasprostranjenijih rasa svinja širom sveta.




 

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box