Americka oštrodlaka mačka

Američka oštrodlaka mačka (eng. American wirehair) je rasa domaće mačke poreklom iz SAD. Broj odgajivača mačaka ove rase je čak i u Americi veoma mali dok se u Evropi gotovi i ne sreće.

 

Poreklo

Ova rasa je nastala u Njujorku 1966. godine kao rezultat spontane mutacije kod američke kratkodlake mačke (eng. American shorthair). Prva ovakva oštodlaka mačka se pojavila u leglu mačke Butsi (Bootsie) koja je bila sparena sa mužjakom Flafi (Fluffy). Oboje su bili američke kratkodlake mačke. Butsi je omacila šest mačića a jedan mužjak (kasnije nazvan Adam) je bio crveno-bele boje, sa veoma neobičnom, kuštravom dlakom. Vlasnik ubrzo zove lokalnog odgajivača reks mačaka, gospodju Vilijam O Šej, da pogleda mačke. Ona je za 50 dolara kupila neobično mače zajedno sa još jednom ženkom i otpočela program uzgoja.

Sparivanje američke oštrodlake sa američkom kratkodlakom mačkom je i danas dozvoljeno mada odgajivači to izbegavaju kako bi se napravila jasnija razlika izmedju ove dve rase.

 

Narav

Temperament američke oštrodlake mačke je u velikoj meri sličan sa onim kod američke kratkodlake mačke. Ove mačke su vrlo prijatne, inteligentne, nežne, mirne, društvene, umiljate, prijateljski nastrojene prema ljudima, drugim životnjama pa čak i psima. Nisu previše aktivne ni bučne.

 

Izgled

TELO: Srednje veličine ili veliko. Ženke su obično manje od mužjaka. Telo treba da bude malo duže nego što je visoko, dobro gradjeno sa dobro razvijenim grudima. Leđa su ravna.

GLAVA: Zaobljena sa visokim jagodičnim kostima

VRAT: Srednje kratak, proporcionalan u odnosu na telo.

NOGE: Čvrste, srednje dužine.

ŠAPE: Kompaktne, zaobljene sa snažnim jastučićima.

UŠI: Srednje veličine, široko posađene, blago ozaobljene na vrhu

OČI: velike, okrugle, svetle

REP: Postepeno se sužava, zaobljen (ali ne i tup) na vrhu.

DLAKA: Čvrsta, elastična i sitno kovrdžava, podseća na ovčije runo. Svaka duža dlaka je kovrdžava i oštra a na kraju savijena u kukicu. Dosta je grublja nego kod ostalih kovrdžavih mačaka.

BOJA: Prihvaćene je veliki broj boja kao i njihove kombinacije.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - MAČKE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box