Bolesti pasa i mačaka

OPŠIRNIJE

Piroplazmoza je parazitsko oboljenje pasa i drugih životinja uzrokovano krvnim protozoama iz roda Babesia spp. Najčešći uzročnik babezioze pasa je Babesia canis koja je strogo specifična za vrstu i izaziva samo babeziozu pasa.

Oboljenje je akutnog toka i manifestuje se povećanjem telesne temperature, anemijom, žuticom, tamnom bojom mokraće, apatijom, depresijom, gubitkom apetita i dr. Ukoliko se ne leči može da završi uginućem, naročito kod mladih pasa koji su jako osetljivi na infekciju te kod njih bolest može da se završi uginućem za 2 do 3 dana. Otpornije životinje lakse prebole  i klinička slika bolesti je slabije izražena.

Bolest prenose krpelji pa se oboljenje najčešće javlja u sezoni krpelja iako nije isključena mogućnost pojave oboljenja  izvan sezone, naročito kod latentno inficiranih pasa kada se oboljenje naglo javi usled dejstva stresnih faktora.

Razmnožavanje uzročnika  u eritrocitima dovodi do njihovog propadanja usled čega se javlja anemija, žutica i hemoglobinurija. Usled hemoglobinurije mokraća dobija mutan izgled i  crveno-smeđe je boje. Zbog propadanja sve većeg broja eritrocita poremećeni su oksidacioni procesi u organizmu, rad srca je ubrzan, a disanje je otežano usled čega se životinja nevoljno kreće. Opšte stanje životinje je skroz poremećeno. Tok bolesti je oko 7 dana, a kod otpornijih pasa može da traje nekoliko nedelja. Nakon preboljenja životinje stiču imunitet koji ih štiti 1 do 2 godine , a prebolele životinje predstavljaju parazitonoše.

Bolest može da se vrati (recidiv) iako nije došlo do novog inficiranja.

Lečenje je veoma uspešno ako se započne na vreme. U terapiji se najčešće koristi Imidokarb (Imizol) koji efikasno deluje protiv babezija. Pored specifične terapije daju se antibiotici za sprečavanje sekundarnih infekcija i daju se vitamini kao potporna terapija.

Preventiva bolesti podrazumeva uklanjanje krpelja sa životinje i izbegavanje područja u kojima se nalaze krpelji ( šipražja, visoke trave, parkovi ) za vreme sezone krpelja.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box