oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Jeste li ikada primjetili da kad puhnete psu u lice, on se namršti. Ali kada ga stavite u auto koje vozite, on sam isturi glavu kroz prozor."
Stiv Blustoun
 

Vet Twitter

sajam-maj-2014-resavka-moravkaNa ovogodišnjem 81.međunarodnom poljoprivrednom sajmu održana je tradicionalna izložba najkvalitetnije stoke. Izloženo je oko 1.300 najreprezentativnijih grla iz domaćeg uzgoja.

Zbog poplave izostali su tradicionalno najbolji uzgajivači goveda, pa bikova za izlaganje i ocenjivanje ove godine nije bilo. Ipak je na izložbi bilo izuzetnih krava, junica, nerasta, ovaca, konja...

Svi izlagači krava i junica zadovoljni su ovogodišnjom sajamskom priredbom, jer iako eksponate nisu nameravali da prodaju, mnogi su dobili ponude koje se teško odbijaju, pa će narednih dana uspostaviti kontakt sa potencijalnim kupcima. Jedan broj izlagača goveda je već sklopio sporazume o prodaji, tako da se neka grla neće ni vraćati u svoje štale, već će sa Novosadskog sajma ići kod novog gazde. Kupci, kako kažu izlagači, znaju šta je dobro grlo, a posebno kvalitetna krava koja daje mnogo mleka i ne žale da za nju plate visoku cenu. Izlagači rasnih konja, najviše lipicanera, došli su na Sajam da ponosno prikažu ono što imaju, uspostave saradnju i razmene informacije. Kažu da su im u tom poslu sajamski dani bili ispunjeni.

Vladalo je veliko interesovanje za neraste i krmače. Najatraktivniji nerast od 420 kilograma, koji je za samo dve godine obezbedio potomstvo od 10.054 prasadi, će po svoj prilici završiti kod kupca koji će od njega napraviti ogromne šunke i dobar kulen. I ostali nerasti će dobiti novog gazdu, a njihovi izlagači imaju još takvih u odobrima. Isto je i sa krmačama, koje su postigle dobru cenu i za koje je vladalo veliko interesovanje.
Tradicionalno su i ovčari  pronašli kupce za podmladak svojih stada , a interesovanja za kupovinu ovana je bilo, kao i konkretnih poslova. Kozari su prikazali stado koje nije za prodaju, ali su bili spremni da se dogovaraju i ugovaraju poslove za one koje su ostavili kod kuće, a na prodaju su.

Najveću prodaju ostvarili su živinari. Vlasnici retkih vrsta petlova i kokošaka prodali su sve svoje izložene parove, a svakodnevno je prodavano po nekoliko stotina tek izleženih pilića više vrsta. Prodati su i svi izloženi paunovi, golubovi, zečevi, ćurke i ćurani, deo egzotičnih ptica i ribica za akvarijum.

Izvor: Novosadski sajam

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box