oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Što je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe i čovjeka. Sve je na svijetu povezano"
Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea
 

Vet Twitter

grb-1Odeljenje veterinarske inspekcije izveštaje o povučenoj i neškodljivo poništenoj hrani životinjskog porekla na teritoriji Republike Srbije (iz 25 okruga) obradilo je zbirno za prva tri  kvartala 2012. godine.
Izveštaji koji se odnose na četvrti kvartal 2012. dostavljaju se do 15-tog u mesecu, od strane šefova odseka veterinarske inspekcije sa regionalnog nivoa a objedinjavaju na centralnom nivou u zbirni godišnji izveštaj do 20. januara 2013. godine, za prethodnu godinu.

U pomenutom periodu veterinarska inspekcija  izvršila  je ukupno 30950   kontrola na teritoriji Republike Srbije u objektima pod nadzorom.

Od ovog broja izvršenih službenih kontrola u maloprometu bilo je 9895.

( samousluge, prodavnice mesa, prodavnice delikatesa, kiosci...).

Najčešći uzroci povlačenja hrane životinjskog porekla iz prometa su :  istekao rok trajanja, bez deklaracije, neobeleženo žigom, neadekvatno skladišteno, promenjenih organoleptičkih osobina, mikrobiološki neispravno. Iz razloga nebezbednosti za potrošače iz prometa je povučeno:

-  18.785 kg. mesa

-  10.194 kg. proizvoda od mesa

-  273 l. mleka

-  2716 kg. proizvoda od mleka

-  4444 kg. riba

-  1865 kg. proizvoda od riba

-  86.390  komada  jaja

-  60 kg. meda

-  2180 kg. ostale hrane životinjskog porekla 

U slučaju da se u prometu zateknu namirnice koje nisu zdravstveno ispravne, nalaže  se njihovo povlačenje iz prometa i neškodljivo poništavanje, a protiv subjekta koji je ovakvu namirnicu stavio u promet, pokreće se prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku, ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu.

U periodu tri kvartala (januar-septembar 2012. godine)  podneto je ukupno 1820 prijava sudu od toga:

-  155 prijava za privredni prestup

-  1657 prekršajne prijave

-  8 krivičnih prijava 

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box