oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

uprava veterinaMinistarstvo poljoprivrede i Delegacija EU u Srbiji premijerno su emitovali informativni TV spota i radio džingla koji promovišu značaj unapređenja biosiugurnosnih mera na farmama i gazdinstvima koja se bave uzgojem svinja. Kampanja se sprovodi u okviru projekta “Podrška programu kontrole i iskorenjivanja KKS i besnila u Republici Srbiji”, koji je, na posebno uređenom štandu, predstavljen i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, što je prvi put da se na ovakav način predstavlja jedan program kontrole bolesti životinja.

„Uprava za veterinu može da bude izuzetno ponosna na rezultate koji su ostvareni zahvaljujući merama i aktivnostima koje se sprovode, jer podaci pokazuju da danas, praktično, više ne postoje slučajevi zaraze klasičnom kugom svinja“, rekao je g. Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, i dodao: „Stvoreni su svi preduslovi da se u narednih nekoliko godina pređe na drugu fazu iskorenjivanja, odnosno potpuni prestanak vakcinacije i zbog toga je izuzetno važno da sprovodimo sve biosigurnosne mere na farmama svinja. One su jedini način sprečavanja unošenja patogenih mikroorganizama na farmu svinja i predstavljaju vid osiguranja investicija koji stoje iza proizvodnje i uzgoja svinja“.

„Evropska unija prepoznala je značaj ovog projekta za Srbiju, ali i za čitav region i zbog toga je za njegovu realizaciju obezbedila sredstva iz svojih fondova“, istakao je g. Endru Hedi, šef III sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, naglasivši da je „zaštita zdravlja životinja izuzetno važna, jer ne samo da poboljšava i zdravlje ljudi, već otvara mogućnost proširenja tržišta Srbije i izvoz hrane u Evropsku uniju.“

Uzgajivačima svinja i stručnjacima iz oblasti veterine tokom sajamskih dana podeljeni su informativno-edukativni materijali o kontroli i iskorenjivanju klasične kuge svinja i besnila, a svi posetioci sajma mogli su da dobiju informacije o projektu, dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima.





Izvor: uprava za veterinu











Oglasi za posao

veterina.info fan box