Dalmatinac
dalmatinac
Alternativno ime
Dalmatiner 
Dalmatinac
Zemlja porekla
Flag of Croatia.svg Hrvatska
(Flag of Dalmatia.svg Dalmacija)
Klasifikacija
FCI: Grupa 6 Sekcija 3 #153
AKC: Pas za zabavu
ANKC: Grupa 7 (Pas za zabavu)
CKC: Grupa 6 - Pas za zabavu
KC(UK): Koristan
NZKC: Pas za zabavu
UKC: Društvena rasa
Dalmatinac ili dalmatiner je rasa pasa lako prepoznatljiva po beloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama boje jetre. Poznati tačkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse.

Poreklo
Poreklo ove rase još nije potpuno utvrđeno. Najverovatnije je da potiče od bengalskog braka, rase koja je nestala, a koja je bila poznata u Engleskoj u 18. veku.
 
Naziv rase
Naziv rase potiče po oblasti Dalmacija, gde je veoma gajena i korišćena kao glasnik u toku Balkanskog rata. U Engleskoj, deca su ovog psa nazivala „Plum Pudding Dog“ zbog karakterističnih mrlja po telu. U vremediližansi nazvan je „pas za kočije“, jer je bio ovlašćeni pratilac takvih kola, a kasnije u Americi je bio i član posade vatrogasnih kola, pa i maskota čitave korporacije. Pojavom automobila, ova rasa je bila na putu da nestane, ali je film Volta Diznija „101 dalmatinac“ snimljen 1959. godine doprineo njenoj popularizaciji i održanju.

Odlike rase

Mužjak je visok 0,55 - 0,61, a ženka 0,50 - 0,58 m. Dostižu masu od 22 do 25 kilograma. Grudni koš je dubok i ne previše širok, leđa snažna, a slabine istaknute. Krsta su jaka i izvijaju se u blagi luk. Rep je debeo u korenu i stanjuje se prema vrhu, malo je savijen i nije postavljen ni previsoko ni prenisko. Prednji udovi su pravi, a zadnji zaobljeni. Glava je sa ravnom lobanjom, a njuška, koja je dugačka i jaka, nikada nije šiljata, a vrh joj je crn ili smeđ što zavisi od mrlja na telu. Mrlje su inače crne ili boje džigerice i treba da imaju jasne konture i da budu pravilno raspoređene po telu. Dlaka, koja je u osnovi bela, je kratka, oštra, gusta, glatka i sjajna. Oči su okrugle, živahne i sjajne, a uši su postavljene prilično visoko. Vrat je dugačak i bez podgušnjaka.
 
Narav
Dalmatinac je umiljat, veran, živahan, veseo i osećajan. Odlikuju ga i snaga, izdržljivost i brzina i moguće ga je obučiti za lov, ali i za pratnju slepih osoba.
 
Razmnožavanje
Ženka je veoma plodna i donosi na svet mladunce koji su potpuno beli. Mrlje se pojavljuju dvanaestog dana po rođenju



Standard rase 

Opšti izgled: Dalmatinac je uočljivo pegav, jak, mišićav i živahan pas. Simetričan je u svojim obrisima, bez grubosti i tromosti, sposoban da brzo trči i pri tome je vrlo izdržljiv.

Držanje i karakter: Mirne je ćudi, prijateljski raspoložen, nije prek ali ni suzdržljiv, bez agresivnosti i nervoze.

Glava i lobanja: Glava je dovoljno dugačka (u proporciji sa telom). Lobanja treba biti pljosnata, najšira između ušiju a na slepoočnicama dobro zaobljena. Mora formirati izraz- it stop. Bore nisu poželjne. Njuška je dugačka i snažna i ne sme biti šiljasta. Usne su dobro priležuće i ne smeju visiti opušteno. Nos je kod crno opeganog uvek crn a kod braon opeganog psa odgovarajuće braon.

Zubalo i zagriz: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zagri- zom.

Oči: Trebaju biti umereno razmaknute, srednje veličine, okrugle sjajne, svetlucave sa inteligentnim izrazom. Kod crno opeganog psa oči moraju biti tamne, a kod braon opeganog psa boje ćilibara.

Ivica kapaka je kod crno opeganih pasa crna a kod braon opeganih braon boje.

Uši: Visoko su usađene, srednje veličine i prilično široke u korenu. Priležuće uz glavu, postepeno se sužavaju do zaobljenih vrhova, tanke su i fine strukture i dobro opegane.

Vrat: Umereno je dugačak, dobro usađen i lagan. Prema glavi treba biti uži i sasvim bez fanona.

Telo:Grudi trebaju biti duboke i široke. Rebra su dobro zasvođena i greben dobro formi- ran. Leđa su snažna i ravna, slabine jako mišićave i blago zaobljene.

Rep: Doseže do skočnog zgloba, snažan u korenu, prema kraju se sužava i nikada nije grub. Ne sme biti usađen ni prenisko ni previsoko. Blago je savijen na gore, ali ni u kom slučaju zavijen. Poželjne su pege

Noge

Prednje: Ramena su lagano kosa, potpuno formirana i mišićava. Laktovi usko priležu uz telo. Potpuno su ravne, jakih kostiju i snažne. Trebaju biti elastične.

Zadnje: Mišići jako razvijeni i dobro vidljivi. Koleni zglob dobro uglovan. Skočni zglob blaže uglovan. Gledano od pozadi zadnje noge su paralelne.

Šape: Okrugle, čvrste, sa dobro zasvođenim prstima (mačije šape) i okruglim žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti su crni ili beli kod crno opeganog psa, odnosno braon ili beli kod braon opeganog psa.

Hod: Potpuna sloboda pri kretanju i ravnomerno, snažno, ritmično kretanje sa ispruženim korakom.

Gledano od pozadi noge se pokreću paralelno, zadnji deo tela ide tragom prednjeg dela tela. Kratak iskorak i ukrštanje nogu pri kretanju su mana.

Dlaka: Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.

Boja: Osnovna boja je čisto bela. Čistocrne pege kod crne obojenosti i jetrenobraon kod braon obojenosti. Pege ne smeju prelaziti jedna u drugu, trebaju biti okrugle i dobro ras- poređene. Veličina treba iznositi 2 do 3 cm u prečniku. Pege na glavi, na repu i na nogama trebaju biti manje.

Veličina: Uravnoteženost proporcija je od velikog značaja. Idealna visina: mužjak 56-61 cm, ženka 54-59 cm. Idealna težina: mužjak 27 kg - ženka 24 kg.

Mane: Svako odstupanje od navedenog mora se smatrati manom, čije vrednovanje treba stajati u tačnom odnosu prema stepenu odstupanja.

Diskvalifikacione mane: Pege u obliku ploče, monokl, trobojnost (crne i braon pege na istom psu), opeganost boje limuna, odnosno bronzana opeganost, ostale greške u pigmen- tu, plavo oko i čakarasto oko, izražen predgriz ili podgriz, gluvoća, entropija ili ektropija, izražen strah ili agresivnost.

 


Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box