oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Kad čovek želi da ubije tigra, on to naziva sportom; kad tigar želi njega da ubije, on to naziva okrutnošću."
Džordž Bernard Šo
 

Vet Twitter

Pietren
nemacki-landras
Alternativno ime
Pijetren
Piétrain
Zemlja porekla
Drapeau de Belgique Belgija

Pietren je rasa domaće svinje koja potiče iz istoimenog mesta u Belgiji. Nastala je ukrštanjem belgijskog landrasa sa engleskim jorkširom. Ova rasa se od 1920. godine gaji uglavnom u selu Pijetren da bi za vreme velike krize svinjarskog tržišta. 1950. godine postala veoma popularna u svojoj zemlji. Nemačka je ove svinje počela da uvozi 1960-1961. godine najčešće radi ukrštanja i poboljšanja kvaliteta svinjskog mesa. Glavne oblasti za uzgoj u toj zemlji su bile Šlezvig-Holštajn, Severna Rajna-Vestfalija i Baden-Virtemberg. Rasa je poboljšana 2004. godine od strane istraživača sa Univerziteta u Liježu.

Pijetren je svinja srednje veličine, bela boje sa crnim regama nepravilno rasporedjenim po celom telu. Pored šarenog, postiji i soj koji ima nepigmentisanu kožu i svetlu boju dlake. Koža je izrazito debela. Glava je kratka i umereno široka u čeonom delu sa kratkim horizontalno položenim ušima. Ima kraće noge u odnosu na većinu rasa svinja a razvijenija ramena i šunke pa izgleda zdepasto. Ledjni mišići, kao i oni na plećkama i butovima su često izrazito naglašeni.

Procenat mesa u polutkama je oko 65% pa je pietren najmestnatija rasa svinja. Plodnost je osrednja i krmača prasi 9-10 prasadi težine 1,3-1,4 KG. Dnavni prirast do 90 kg je 560 gr. a konverzija hrane 3,8 (tj. za kilogram telesne mase potrebno je pojesti 3,8 kilograma hrane - slabija konverzija). Za mesec dana prasad dostižu težinu 6-7 kg. Nerasti u zrelom dobu i rasplodnoj kondiciji imaju 280 kg i 85 cm visine a krmače 220 kg i 80 cm visine.

Najveća mana ove pasmine je osetljivost na stres što uzrokuje pojavu BMV mesa (bledo, mekano vodnjikavo).

 

Oglasi za posao

veterina.info fan box